20 czerwca 2017

Jest milion! Tyle posiłków przygotował dla dzieci od września program Żółty Talerz. Banki Żywności są zaproszone do kolejna edycja programu!

Udało się! – Zakładaliśmy, że milion wydanych dzieciom posiłków ogłosimy w sierpniu, ale już wiemy, że nasi podopieczni zjedli do tej pory łącznie właśnie taką liczbę posiłków. Działamy oczywiście dalej, a do naszego programu dołączają nowi partnerzy – podkreśla Marta Schmude-Olczak, Dyrektor Zarządzająca Kulczyk Foundation. Drugą dobrą wiadomością jest bowiem to, że we wrześniu rozpocznie się kolejny rok programu Żółty Talerz.

Do programu Żółty Talerz, któremu patronuje Rzecznik Praw Dziecka, razem z Bankami Żywności zostali zaproszeni Caritas, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci, Polski Czerwony Krzyż i SOS Wioski Dziecięce. Dominika Kulczyk na program przeznaczyła  4 miliony złotych, po to aby ciągu 12 miesięcy dzieci otrzymały 1 milion pełnowartościowych posiłków. Żółty Talerz jest wsparciem dla ogólnopolskiego systemu żywienia dzieci jako unikalny standard pomocy. Unikalny, bo wszystkie zaproszone organizacje realizują cztery takie same cele: wzrost liczby zdrowo odżywiających się dzieci, poprawa jakości jedzenia, dostęp dla wszystkich do wiedzy o zdrowym odżywianiu oraz aktywizacja dorosłych, by angażowali się w działania na rzecz prawidłowego żywienia dzieci.

– W nowym roku szkolnym będziemy nadal działać  tam gdzie byliśmy obecni do tej pory, bo nie ma ważniejszej rzeczy, niż dać dzieciom pewność, że gwarantujemy im zdrowy rozwój dzięki regularnemu jedzeniu – tłumaczy Marta Schmude-Olczak. – Przeprowadziliśmy kompleksowe badania potrzeb stołówek i świetlic, w których realizowany jest  program. Żółty Talerz odpowie na te potrzeby!

29 września 2020

Marnowanie 1/3 nie ma sensu! Czyli co wspólnego mają Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia i przepis na pyszną tartę galette?

Dziś, po raz pierwszy w historii obchodzimy ustanowiony przez ONZ Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia! To jedno z działań podjętych przez organizację w celu zwiększenia świadomości klimatycznych konsekwencji... czytaj dalej

8 września 2020

⅓ jedzenia się marnuje. Uratuj ją! Too Good To Go wraz z partnerami startuje z edukacyjną kampanią przeciwdziałającą marnowaniu jedzenia i zmianom klimatycznym

To nie przypadek, że na tej kreacji ⅓ jest wydarta. Na przykładzie tego plakatu chcemy pokazać, jak to wygląda w praktyce. Aż 1/3 całej wyprodukowanej na świecie idealnie świeżej i pysznej żywności nigdy nie... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności