2 lipca 2020

Już są! Poradniki dobrych praktyk ograniczania strat i marnotrawstwa żywności do pobrania

W ramach projektu pt. Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności (PROM) powstały trzy poradniki dobrych praktyk w zakresie ograniczania strat i marnotrawstwa żywności. Podstawą do ich napisania były wyniki badań i analiz przeprowadzonych przez ekspertów IOŚ-PIB we współpracy z ekspertami branżowymi.

Dokumenty  zawierają zestaw praktycznych porad i instrukcji do wykorzystania przez producentów oraz przetwórców żywności.

PROM – Poradnik dobrych praktyk dotyczących produkcji piekarsko-cukierniczej

PROM – Poradnik dobrych praktyk dotyczących produkcji podstawowej i przetworstwa zbóż konsumpcyjnych

PROM – Poradnik dobrych praktyk dotyczących produkcji podstawowej i przetwórstwa ryb

Zapraszamy do lektury!

5 grudnia 2025

371 ton żywności w Świątecznej Zbiórce Żywności

Banki Żywności zebrały ponad 371 ton żywności w 29. Świątecznej Zbiórce Żywności! Pomoc trafi organizacji i instytucji społecznych: jadłodajni, świetlic środowiskowych, noclegowni i domów dla bezdomnych,... czytaj dalej

27 listopada 2025

29. Świąteczna Zbiórka Żywności – pomóż potrzebującym 28-29 listopada

W najbliższy weekend 28-29 listopada 2025 roku Banki Żywności w całej Polsce zapraszają do udziału w corocznej Świątecznej Zbiórce Żywności. W tegorocznej akcji, która odbędzie się w ponad 2 000 sklepów na... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności