2 lipca 2020

Już są! Poradniki dobrych praktyk ograniczania strat i marnotrawstwa żywności do pobrania

W ramach projektu pt. Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności (PROM) powstały trzy poradniki dobrych praktyk w zakresie ograniczania strat i marnotrawstwa żywności. Podstawą do ich napisania były wyniki badań i analiz przeprowadzonych przez ekspertów IOŚ-PIB we współpracy z ekspertami branżowymi.

Dokumenty  zawierają zestaw praktycznych porad i instrukcji do wykorzystania przez producentów oraz przetwórców żywności.

PROM – Poradnik dobrych praktyk dotyczących produkcji piekarsko-cukierniczej

PROM – Poradnik dobrych praktyk dotyczących produkcji podstawowej i przetworstwa zbóż konsumpcyjnych

PROM – Poradnik dobrych praktyk dotyczących produkcji podstawowej i przetwórstwa ryb

Zapraszamy do lektury!

29 września 2025

Na Dzikim Zachodzie jedzenia się nie marnuje. Biedronka i Banki Żywności ruszają z kampanią „Dobra Torba”

Gdzieś pomiędzy półkami Biedronki, tam, gdzie klienci codziennie ruszają na szlak po zakupy, znów pojawia się sprawdzony sprzymierzeniec: Dobra Torba. W siodle tej akcji siedzą Biedronka i Federacja Polskich Banków... czytaj dalej

25 września 2025

Nierówności społeczne a dostęp do żywności

Współczesne społeczeństwa zachodnie muszą mierzyć się z paradoksami związanymi z żywnością: pogłębiające się nierówności sprawiają, że część populacji jest pozbawiona dostępu do pełnowartościowej... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności