2 lipca 2020

Już są! Poradniki dobrych praktyk ograniczania strat i marnotrawstwa żywności do pobrania

W ramach projektu pt. Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności (PROM) powstały trzy poradniki dobrych praktyk w zakresie ograniczania strat i marnotrawstwa żywności. Podstawą do ich napisania były wyniki badań i analiz przeprowadzonych przez ekspertów IOŚ-PIB we współpracy z ekspertami branżowymi.

Dokumenty  zawierają zestaw praktycznych porad i instrukcji do wykorzystania przez producentów oraz przetwórców żywności.

PROM – Poradnik dobrych praktyk dotyczących produkcji piekarsko-cukierniczej

PROM – Poradnik dobrych praktyk dotyczących produkcji podstawowej i przetworstwa zbóż konsumpcyjnych

PROM – Poradnik dobrych praktyk dotyczących produkcji podstawowej i przetwórstwa ryb

Zapraszamy do lektury!

2 grudnia 2021

Druga edycja kampanii Ambition dla Banków Żywności

Ponownie rozpoczyna się sprzedaż wybranych produktów marki Ambition w sieci Biedronka. Zostaną one specjalnie oznaczone pomarańczową plakietką, ponieważ część dochodu z ich sprzedaży trafi do Banków Żywności.... czytaj dalej

1 grudnia 2021

Pandemia i inflacja stoją na drodze Świątecznej Zbiórki Żywności – oznacza to, że część rodzin spędzi głodne święta

Świąteczna Zbiórka Żywności, która odbyła się w ponad 2 000 sklepów w całej Polsce w dniach 26-27 listopada br., zakończyła się zebraniem zaledwie 250 ton produktów żywnościowych. To aż o 70% mniej niż... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności