2 lipca 2020

Już są! Poradniki dobrych praktyk ograniczania strat i marnotrawstwa żywności do pobrania

W ramach projektu pt. Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności (PROM) powstały trzy poradniki dobrych praktyk w zakresie ograniczania strat i marnotrawstwa żywności. Podstawą do ich napisania były wyniki badań i analiz przeprowadzonych przez ekspertów IOŚ-PIB we współpracy z ekspertami branżowymi.

Dokumenty  zawierają zestaw praktycznych porad i instrukcji do wykorzystania przez producentów oraz przetwórców żywności.

PROM – Poradnik dobrych praktyk dotyczących produkcji piekarsko-cukierniczej

PROM – Poradnik dobrych praktyk dotyczących produkcji podstawowej i przetworstwa zbóż konsumpcyjnych

PROM – Poradnik dobrych praktyk dotyczących produkcji podstawowej i przetwórstwa ryb

Zapraszamy do lektury!

5 sierpnia 2020

Wyniki II edycji #ekoselfie! Zobacz zwycięskie pomysły i zainspiruj się do niemarnowania

Już po raz drugi zorganizowaliśmy środowiskowy konkurs #ekoselfie, w którym zachęcaliśmy do dzielenia się swoimi sposobami na niemarnowanie żywności i planety.W dobie pandemi COVID-19 kwestie dbania o środowisko... czytaj dalej

30 lipca 2020

Zmień nawyki albo giń! Banki Żywności x ENERIS

Nawet o ponad 20% rośnie liczba odpadów odbieranych od mieszkańców w okresie wakacyjnym w stosunku do miesięcy zimowych. Bezrefleksyjne kupowanie wody w butelkach, przekąsek w plastikowych naczyniach, jednorazowych... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności