2 lipca 2020

Już są! Poradniki dobrych praktyk ograniczania strat i marnotrawstwa żywności do pobrania

W ramach projektu pt. Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności (PROM) powstały trzy poradniki dobrych praktyk w zakresie ograniczania strat i marnotrawstwa żywności. Podstawą do ich napisania były wyniki badań i analiz przeprowadzonych przez ekspertów IOŚ-PIB we współpracy z ekspertami branżowymi.

Dokumenty  zawierają zestaw praktycznych porad i instrukcji do wykorzystania przez producentów oraz przetwórców żywności.

PROM – Poradnik dobrych praktyk dotyczących produkcji piekarsko-cukierniczej

PROM – Poradnik dobrych praktyk dotyczących produkcji podstawowej i przetworstwa zbóż konsumpcyjnych

PROM – Poradnik dobrych praktyk dotyczących produkcji podstawowej i przetwórstwa ryb

Zapraszamy do lektury!

8 czerwca 2022

Zagrożenia dla łańcucha pomocy żywnościowej dla osób uchodźczych z Ukrainy

KLIKNIJ I POBIERZ DRUGI RAPORT „WSPARCIE UKRAINY” Rosnące ceny żywności, koszty transportu, jedynie chwilowe zwiększenie ilości darowizn to wyzwania dla łańcucha pomocy żywnościowej w Polsce, który... czytaj dalej

26 maja 2022

Współczucie nie wystarczy – Banki Żywności zbierają pieniądze na zakup sprzętu chłodniczego dla organizacji pomocowych

W Polsce około 40% organizacji pomagających żywnością nie ma odpowiedniego zaplecza technicznego w postaci lodówek lub termoboxów. Z tego powodu mają ograniczone możliwości przechowywania produktów o krótkim... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności