12 września 2024

Konferencja otwierająca Program FEPŻ 2021-2027

10 września Federacja Polskich Banków Żywności wzięła udział w konferencji otwierającej Program Fundusze Europejskie Na Pomoc Żywnościową 2021-2027. W panelu dyskusyjnym Beata Ciepła, prezes Federacji Polskich Banków Żywności, mówiła między innymi o doświadczeniach płynących z poprzednich programów unijnych i tym, co należy zmienić w przyszłości w funkcjonowaniu programów takich jak FEPŻ.

Podczas konferencji głos zabrała Pani Katarzyna Nowakowska, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, a także Pan Christoph Nerlich, kierujący Działem ds. Polski, Czech i Słowacji w Dyrekcji Generalnej ds. Zatrudnienia, Spraw Społecznych i Włączenia Społecznego. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zaprezentował główne założenia dla Podprogramu 2023 i Podprogramu 2024. Z kolei przedstawiciele Departamentu Pomocy Społecznej podsumowali historię 20 lat Polski w Unii Europejskiej w kontekście programów żywnościowych PEAD i FEAD.

#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie

16 października 2024

45% Polaków wyrzuca jedzenie – badania Banków Żywności

Aż 45% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach, a wśród produktów które najczęściej lądują w koszach są: pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała... czytaj dalej

23 września 2024

„Podróż do Krainy Zdrowia” uczy, jak wspólnie budować zdrową przyszłość dzieci

Banki Żywności i Fundacja Auchan startują z nową akcją edukacyjną „Podróż do Krainy Zdrowia”. Inicjatywa ma na celu promowanie zdrowego stylu życia wśród rodzin, a także edukację dzieci i rodziców w... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności