Najczęściej Marnowane Produkty
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
10 września Federacja Polskich Banków Żywności wzięła udział w konferencji otwierającej Program Fundusze Europejskie Na Pomoc Żywnościową 2021-2027. W panelu dyskusyjnym Beata Ciepła, prezes Federacji Polskich Banków Żywności, mówiła między innymi o doświadczeniach płynących z poprzednich programów unijnych i tym, co należy zmienić w przyszłości w funkcjonowaniu programów takich jak FEPŻ.
Podczas konferencji głos zabrała Pani Katarzyna Nowakowska, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, a także Pan Christoph Nerlich, kierujący Działem ds. Polski, Czech i Słowacji w Dyrekcji Generalnej ds. Zatrudnienia, Spraw Społecznych i Włączenia Społecznego. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zaprezentował główne założenia dla Podprogramu 2023 i Podprogramu 2024. Z kolei przedstawiciele Departamentu Pomocy Społecznej podsumowali historię 20 lat Polski w Unii Europejskiej w kontekście programów żywnościowych PEAD i FEAD.
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Unia Europejska (UE) stoi przed poważnym wyzwaniem związanym z marnowaniem żywności, jak wynika z raportu Eurostatu. W 2022 roku każdy mieszkaniec UE wyrzucił średnio 132 kg żywności, co łącznie dało 59,2 mln... czytaj dalej
Dowiesz się, jak nie marnować jedzenia oraz w jaki sposób działają Banki Żywności.
Ratujemy żywność i przekazujemy ją potrzebującym.
Zapisz się na newsletter