12 kwietnia 2023

Konferencja Znaczenie pomocy żywnościowej w Polsce

Konferencja „Znaczenie pomocy żywnościowej w Polsce” dla organizacji pozarządowych i jednostek pomocy społecznej.

W całej Wspólnocie krajów zrzeszonych w Unii Europejskiej corocznie marnuje się prawie 57 mln ton żywności. W badaniach zrealizowanych w ramach PROM (Program racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności) skalę marnotrawstwa żywności w Polsce oszacowano analogicznie na prawie 5 mln ton, z czego 3 mln przypadają na konsumentów i gospodarstwa domowych.

Jednocześnie w kraju poniżej poziomu skrajnego ubóstwa żyje 1,6 mln osób. Są to rodziny wielodzietne, osoby bezrobotne, znajdujące się w kryzysie bezdomności, z niepełnosprawnościami, wychodzące z nałogów i wiele innych, borykających się z trudną sytuacją życiową.

Pomoc żywnościowa, czyli zaspokojenie jednej z podstawowych potrzeb fizjologicznych człowieka, jaką jest jedzenie, nabrała na przestrzeni ostatnich lat innego znaczenia. Do grupy osób potrzebujących dołączyły nowe, które choć dotychczas radziły sobie dobrze, teraz wymagają wsparcia w związku z nowym okolicznościami, np. po stracie jedynej pracującej osoby w gospodarstwie domowym lub po ciężkim przechorowaniu COVID-19. Dodatkowo w Polsce przebywa aktualnie ponad 1,3 mln osób, które uciekły z Ukrainy przed wojną (a w całej Europie ponad 7 mln).

Te wszystkie wydarzenia spowodowały wzrost inflacji w skali niewidzianej w Polsce od ponad 20 lat, co dodatkowo wpłynęło na zubożenie społeczeństwa.

Nałożenie się pandemii koronawirusa na wybuch wojny w Ukrainie przyniosło wzrost zapotrzebowania na pomoc żywnościową, a co za tym idzie, konieczność jej przeorganizowania. Dlatego zapraszamy na konferencję, podczas której porozmawiamy o zmieniającej się rzeczywistości organizacji pomagających żywnością oraz jednostek pomocy społecznej.

 

W programie konferencji:

Pomoc żywnościowa na rzecz osób uchodźczych – Jak Banki Żywności wraz z organizacjami partnerskimi wspierały osoby uchodźcze. Jakie są teraz potrzeby osób uchodźczych

Wyzwania pomocy żywnościowej w czasie kryzysu – Jak została zorganizowana pomoc żywnościowa podczas pandemii COV oraz kryzysu uchodźczego spowodowanego konfliktem zbrojnym na terenie Ukrainy.

Osoby potrzebujące podczas kryzysu – Sposoby włączenia społecznego za pomocą żywności. Dobre praktyki włączenia społecznego za pomocą żywności

Ratowanie czy pomaganie? – Odniesienie się do wstępnych wyników badań BŻ. Zmiana podejścia do pomocy żywnościowej i do ratowania żywności na przestrzeni 20 lat.

Aspekty ratowania żywności – Etyczny, pomocowy, włączenia społecznego i ekologiczny.

 

Do kogo kierujemy tę konferencję?

do osób z organizacji pozarządowych zajmujących się pomocą żywnościową, włączeniem społecznym lub edukacją ekologiczną

do osób z ośrodków pomocy społecznej zajmujących się pomocą żywnościową, współpracą z organizacjami pozarządowymi lub edukacją ekologiczną,

do osób z grup nieformalnych zajmujących się pomocą żywnościową, włączeniem społecznym lub edukacją ekologiczną.

Zarejestruj się >>>

25 kwietnia 2025

„EkoMisja – Nie Marnuję!” – ponad 184 000 uczniów wie, jak dbać o planetę

Ponad 184 tys. uczniów z 1930 szkół podstawowych w całej Polsce wzięło udział w projekcie „EkoMisja – nie marnuję!”, realizowanym przez Lidl Polska we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności.... czytaj dalej

25 kwietnia 2025

Ponad 318 tysięcy złotych od klientów Auchan dla Banków Żywności – mikrodonacje znów zadziałały!

Zakończyła się kolejna edycja akcji mikrodonacji organizowanej przez Federację Polskich Banków Żywności we współpracy z siecią Auchan oraz Fundacją Donateo. W ramach tegorocznej zbiórki klienci sklepów Auchan... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności