12 kwietnia 2023

Konferencja Znaczenie pomocy żywnościowej w Polsce

Konferencja „Znaczenie pomocy żywnościowej w Polsce” dla organizacji pozarządowych i jednostek pomocy społecznej.

W całej Wspólnocie krajów zrzeszonych w Unii Europejskiej corocznie marnuje się prawie 57 mln ton żywności. W badaniach zrealizowanych w ramach PROM (Program racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności) skalę marnotrawstwa żywności w Polsce oszacowano analogicznie na prawie 5 mln ton, z czego 3 mln przypadają na konsumentów i gospodarstwa domowych.

Jednocześnie w kraju poniżej poziomu skrajnego ubóstwa żyje 1,6 mln osób. Są to rodziny wielodzietne, osoby bezrobotne, znajdujące się w kryzysie bezdomności, z niepełnosprawnościami, wychodzące z nałogów i wiele innych, borykających się z trudną sytuacją życiową.

Pomoc żywnościowa, czyli zaspokojenie jednej z podstawowych potrzeb fizjologicznych człowieka, jaką jest jedzenie, nabrała na przestrzeni ostatnich lat innego znaczenia. Do grupy osób potrzebujących dołączyły nowe, które choć dotychczas radziły sobie dobrze, teraz wymagają wsparcia w związku z nowym okolicznościami, np. po stracie jedynej pracującej osoby w gospodarstwie domowym lub po ciężkim przechorowaniu COVID-19. Dodatkowo w Polsce przebywa aktualnie ponad 1,3 mln osób, które uciekły z Ukrainy przed wojną (a w całej Europie ponad 7 mln).

Te wszystkie wydarzenia spowodowały wzrost inflacji w skali niewidzianej w Polsce od ponad 20 lat, co dodatkowo wpłynęło na zubożenie społeczeństwa.

Nałożenie się pandemii koronawirusa na wybuch wojny w Ukrainie przyniosło wzrost zapotrzebowania na pomoc żywnościową, a co za tym idzie, konieczność jej przeorganizowania. Dlatego zapraszamy na konferencję, podczas której porozmawiamy o zmieniającej się rzeczywistości organizacji pomagających żywnością oraz jednostek pomocy społecznej.

 

W programie konferencji:

Pomoc żywnościowa na rzecz osób uchodźczych – Jak Banki Żywności wraz z organizacjami partnerskimi wspierały osoby uchodźcze. Jakie są teraz potrzeby osób uchodźczych

Wyzwania pomocy żywnościowej w czasie kryzysu – Jak została zorganizowana pomoc żywnościowa podczas pandemii COV oraz kryzysu uchodźczego spowodowanego konfliktem zbrojnym na terenie Ukrainy.

Osoby potrzebujące podczas kryzysu – Sposoby włączenia społecznego za pomocą żywności. Dobre praktyki włączenia społecznego za pomocą żywności

Ratowanie czy pomaganie? – Odniesienie się do wstępnych wyników badań BŻ. Zmiana podejścia do pomocy żywnościowej i do ratowania żywności na przestrzeni 20 lat.

Aspekty ratowania żywności – Etyczny, pomocowy, włączenia społecznego i ekologiczny.

 

Do kogo kierujemy tę konferencję?

do osób z organizacji pozarządowych zajmujących się pomocą żywnościową, włączeniem społecznym lub edukacją ekologiczną

do osób z ośrodków pomocy społecznej zajmujących się pomocą żywnościową, współpracą z organizacjami pozarządowymi lub edukacją ekologiczną,

do osób z grup nieformalnych zajmujących się pomocą żywnościową, włączeniem społecznym lub edukacją ekologiczną.

Zarejestruj się >>>

28 stycznia 2025

Pieczywo wyrzucone do lasu w Nieporęcie

27 stycznia 2025 r. media obiegło szokujące zdjęcie zrobione przez mieszkankę Nieporętu, która w okolicznym lesie natknęła się na wysypisko pieczywa. Hurtowa ilość wyrzuconego chleba może sugerować, że nie... czytaj dalej

28 stycznia 2025

Zbiórka żywności dla seniorów

Banki Żywności rozpoczęły “Zbiórkę żywności dla seniorów”, której celem jest zebranie żywności dla osób starszych, znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej w Polsce. Akcja potrwa od 21 stycznia do 28... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności