Najczęściej Marnowane Produkty
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Konferencja „Znaczenie pomocy żywnościowej w Polsce” dla organizacji pozarządowych i jednostek pomocy społecznej.
W całej Wspólnocie krajów zrzeszonych w Unii Europejskiej corocznie marnuje się prawie 57 mln ton żywności. W badaniach zrealizowanych w ramach PROM (Program racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności) skalę marnotrawstwa żywności w Polsce oszacowano analogicznie na prawie 5 mln ton, z czego 3 mln przypadają na konsumentów i gospodarstwa domowych.
Jednocześnie w kraju poniżej poziomu skrajnego ubóstwa żyje 1,6 mln osób. Są to rodziny wielodzietne, osoby bezrobotne, znajdujące się w kryzysie bezdomności, z niepełnosprawnościami, wychodzące z nałogów i wiele innych, borykających się z trudną sytuacją życiową.
Pomoc żywnościowa, czyli zaspokojenie jednej z podstawowych potrzeb fizjologicznych człowieka, jaką jest jedzenie, nabrała na przestrzeni ostatnich lat innego znaczenia. Do grupy osób potrzebujących dołączyły nowe, które choć dotychczas radziły sobie dobrze, teraz wymagają wsparcia w związku z nowym okolicznościami, np. po stracie jedynej pracującej osoby w gospodarstwie domowym lub po ciężkim przechorowaniu COVID-19. Dodatkowo w Polsce przebywa aktualnie ponad 1,3 mln osób, które uciekły z Ukrainy przed wojną (a w całej Europie ponad 7 mln).
Te wszystkie wydarzenia spowodowały wzrost inflacji w skali niewidzianej w Polsce od ponad 20 lat, co dodatkowo wpłynęło na zubożenie społeczeństwa.
Nałożenie się pandemii koronawirusa na wybuch wojny w Ukrainie przyniosło wzrost zapotrzebowania na pomoc żywnościową, a co za tym idzie, konieczność jej przeorganizowania. Dlatego zapraszamy na konferencję, podczas której porozmawiamy o zmieniającej się rzeczywistości organizacji pomagających żywnością oraz jednostek pomocy społecznej.
W programie konferencji:
Pomoc żywnościowa na rzecz osób uchodźczych – Jak Banki Żywności wraz z organizacjami partnerskimi wspierały osoby uchodźcze. Jakie są teraz potrzeby osób uchodźczych
Wyzwania pomocy żywnościowej w czasie kryzysu – Jak została zorganizowana pomoc żywnościowa podczas pandemii COV oraz kryzysu uchodźczego spowodowanego konfliktem zbrojnym na terenie Ukrainy.
Osoby potrzebujące podczas kryzysu – Sposoby włączenia społecznego za pomocą żywności. Dobre praktyki włączenia społecznego za pomocą żywności
Ratowanie czy pomaganie? – Odniesienie się do wstępnych wyników badań BŻ. Zmiana podejścia do pomocy żywnościowej i do ratowania żywności na przestrzeni 20 lat.
Aspekty ratowania żywności – Etyczny, pomocowy, włączenia społecznego i ekologiczny.
Do kogo kierujemy tę konferencję?
do osób z organizacji pozarządowych zajmujących się pomocą żywnościową, włączeniem społecznym lub edukacją ekologiczną
do osób z ośrodków pomocy społecznej zajmujących się pomocą żywnościową, współpracą z organizacjami pozarządowymi lub edukacją ekologiczną,
do osób z grup nieformalnych zajmujących się pomocą żywnościową, włączeniem społecznym lub edukacją ekologiczną.
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Unia Europejska (UE) stoi przed poważnym wyzwaniem związanym z marnowaniem żywności, jak wynika z raportu Eurostatu. W 2022 roku każdy mieszkaniec UE wyrzucił średnio 132 kg żywności, co łącznie dało 59,2 mln... czytaj dalej
Dowiesz się, jak nie marnować jedzenia oraz w jaki sposób działają Banki Żywności.
Ratujemy żywność i przekazujemy ją potrzebującym.
Zapisz się na newsletter