10 kwietnia 2019

Konkurs #EkoSelfie rozstrzygnięty! Zobaczcie, kto wygrał i zainspirujcie się do działania.

Przez 4 miesiące uczestnicy konkursu dzielili się swoimi pomysłami na niemarnowanie żywności i dbanie o środowisko. Wystarczyło przesłać zdjęcie przedstawiające autorski sposób na niemarnowanie jedzenia. Wszystko to w ramach projektu EkoMisja – Nie Marnuję.

 

Marnowanie żywności to nie tylko problem natury etycznej czy ekonomicznej. Konsekwencje wyrzucania ogromnych ilości jedzenia odczuwa bardzo silnie również nasza planeta. Mimo systematycznego upowszechniania wiedzy na temat ochrony środowiska, wciąż niewiele mówi się o zależności pomiędzy rynkiem spożywczym a losami ziemi. Informacje o rosnącym zanieczyszczeniu powietrza związanym ze wzmożonym transportem samochodowym nikogo już nie szokują. Kto jednak zdaje sobie sprawę z faktu, że w skali roku do atmosfery trafia 3,3 miliarda ton gazów cieplarnianych pochodzących z wyrzucanej żywności? Marnowanie jedzenia jest też równoznaczne z trwonieniem surowców – niezjedzona kanapka z serem to aż 90 litrów zmarnowanej wody.

Jako konsumenci jesteśmy odpowiedzialni za 60% marnowanej żywności. Konkurs #EkoSelfie miał na celu pokazanie, że ograniczenie marnowania jedzenia leży w zasięgu każdego z nas. Zabawa polegała na przesłaniu pomysłu na ograniczenie marnowania jedzenia w swoim domu w formie zdjęcia i krótkiego opisu. W zabawie wzięło udział kilkadziesiąt osób, które wykazały się niezwykłą kreatywnością i odpowiedzialnością ekologiczną.

Konkursowe Jury wyróżniło 7 prac w dwóch kategoriach:

Mój sposób na niemarnowanie:

I Podpłomyki z mąki i wody – Alina Kolus

II Zdrowa przekąska z suszonych owoców i warzyw – Katarzyna Moń

III Pasta kanapkowa z buraków po zakwasie – Małgorzata Grabowska – Fluder

Nie marnuje, środowisko szanuje:

I Obierki jako przysmaki dla leśnych zwierząt – Katarzyna Lange

II Mrożenie jako patent na przechowywanie – Karolina Hanuszewicz

III Przydomowy „recycler” odpadków żywności – Daniel Rychlik

III Pizza z kuchennych resztek – Mirosława Wawrzyniak

Nagrodą w konkursie była m.in. najnowsza książka Jagny Niedzielskiej „Bez resztek” pod patronatem Federacji Polskich Banków Żywności.

#EkoSelfie to element aktywizacyjny projektu „EkoMisja Nie Marnuję”, którego celem jest zwiększenie świadomości obywateli, głównie dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych, na temat ekologicznych skutków marnowania żywności.

Wszystkich zainteresowanych losem naszej planety serdecznie zapraszamy do zapoznania się z pomysłami na zagospodarowanie lodówkowych resztek  TUTAJ. 

16 października 2024

45% Polaków wyrzuca jedzenie – badania Banków Żywności

Aż 45% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach, a wśród produktów które najczęściej lądują w koszach są: pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała... czytaj dalej

23 września 2024

„Podróż do Krainy Zdrowia” uczy, jak wspólnie budować zdrową przyszłość dzieci

Banki Żywności i Fundacja Auchan startują z nową akcją edukacyjną „Podróż do Krainy Zdrowia”. Inicjatywa ma na celu promowanie zdrowego stylu życia wśród rodzin, a także edukację dzieci i rodziców w... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności