26 maja 2017

Łączymy, by się dzielić. Federacja Polskich Banków Żywności kończy 20 lat!

Pierwszy Bank Żywności w Polsce powstał m.in. przy udziale aktywnego społecznika – Jacka Kuronia. Po sukcesie organizacji, inni zainspirowani tego rodzaju działalnością decydowali się na zakładanie Banków Żywności w swoich miejscowościach. Dzięki temu w 1997 r. powstała Federacja Polskich Banków Żywności początkowo złożona z 4 organizacji. Obecnie Federacja to sieć 32 Banków Żywności działających na terenie całej Polski.

Momentami przełomowymi w 20-letniej historii Banków Żywności było m.in. zagospodarowanie nadwyżki mięsa (tzw. górka wieprzowa) na rzecz osób potrzebujących w Polsce (2003 r.). Rok później Banki Żywności rozpoczęły działania w ramach Europejskiego Programu Pomocy Żywnościowej PEAD, który w 2014 r. zastąpiony został Europejskim Funduszem Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD). Program realizowany jest do dziś. Efektem działań programu jest rozdysponowanie żywności na rzecz osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej. Średnio rocznie Banki Żywności docierają do 1,3 mln osób.

To nie koniec efektów działań Banków Żywności. Dzięki zaangażowaniu Federacji Polskich Banków Żywności udało się znieść obowiązek płacenia podatku VAT od darowizn żywnościowych przekazanych od producentów w 2009 r. 4 lata później podatek ten został zniesiony również dla dystrybutorów. Było t to ogromne osiągnięcie Banków Żywności na polu współpracy i budowania partnerstw. Ponadto Banki Żywności pozyskują owoce i warzywa objęte rosyjskim embargiem, które znacznie powiększają ich magazyny przyczyniając się tym samym do pomocy najbardziej potrzebującym.

Banki Żywności realizują działania pomocowe także poprzez organizowanie zbiórek żywności – największą jest Świąteczna Zbiórka Żywności i wolontariat (angażując rocznie 51 tys. wolontariuszy). Ważnym elementem działań jest również edukacja. Projekt „Nie marnuj jedzenia” jest jednym z pierwszych projektów edukacyjny w Polsce, która na tak szeroką skalę mówi o skutkach marnotrawstwa żywności.

„Banki Żywności powstały po to, by zapewnić podstawy godnego i bezpiecznego życia najbardziej potrzebującym.” – mówi Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności. „Żywność jest dla nas zbyt ważna, by ją tak po prostu wyrzucać. Dlatego już od 20 lat sprzeciwiamy się marnowaniu żywności, szczególnie w obliczu skali niedożywienia na świecie. Poprzez pozyskiwanie żywności wśród producentów i dystrybutorów zapobiegamy niepotrzebnej utylizacji. Otrzymaną żywność przekazujemy organizacjom społecznym zajmującym się dożywianiem osób najbardziej potrzebujących.”  -dodaje.

Z okazji 20-lecia Federacji Polskich Banków Żywności organizacja dziękuje firmom, które wyróżniają zaangażowaniem na rzecz najbardziej potrzebujących. Nagrody za wybitne osiągniecia w tej dziedzinie przyznano: DANONE, CARREFOUR, McCORMICK, NUTRICIA, TESCO. Statuetki zostały wręczone w ramach konferencji „Inspiruj! Działaj! Pomagaj!” zorganizowanej w ramach obchodów 20-lecia Federacji Polskich Banków Żywności dn. 24 maja 2017 r. w Warszawie.

16 października 2024

45% Polaków wyrzuca jedzenie – badania Banków Żywności

Aż 45% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach, a wśród produktów które najczęściej lądują w koszach są: pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała... czytaj dalej

23 września 2024

„Podróż do Krainy Zdrowia” uczy, jak wspólnie budować zdrową przyszłość dzieci

Banki Żywności i Fundacja Auchan startują z nową akcją edukacyjną „Podróż do Krainy Zdrowia”. Inicjatywa ma na celu promowanie zdrowego stylu życia wśród rodzin, a także edukację dzieci i rodziców w... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności