30 kwietnia 2021

Majówka w pandemii. Jak odpocząć i niczego nie zmarnować?

Wiosenny długi weekend to dla jednych otwarcie sezonu grillowego, a dla innych – po prostu błogie lenistwo. Banki Żywności zawsze wyznają tę samą zasadę: bez względu na to, jak spędzimy ten czas, ważne, żeby upłynął pod znakiem niemarnowania.

Majówkę zaczynamy zazwyczaj dużymi zakupami. Być może przeraża nas wizja zamkniętych marketów i wyobrażamy sobie kryzysowe sytuacje, gdy czegoś nam zabraknie. Ten stan dobrze poznaliśmy w pierwszym roku pandemii: kupowaliśmy rzadziej (82% respondentów), ale za to więcej (52%)  jak wskazuje raport z badań Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii* na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności i marki McCormick (2020). Jednocześnie zaczęliśmy lepiej “zarządzać” naszymi zakupami  o 12% wzrósł odsetek osób, które świadomie starały się nie dopuścić do zepsucia się czy zmarnowania produktów spożywczych.

To napawa optymizmem, a majówka to kolejna, dobra okazja do zatrzymania się, spojrzenia na naszą codzienność i budowania lepszych nawyków.

#1 Kuchenna logistyka

Raz na jakiś czas, szczególnie gdy mamy wolną chwilę, warto zrobić przegląd szafek i lodówki, aby sprawdzić co trzeba kupić, ale też przede wszystkim  co da się jeszcze wykorzystać.

– Zapomniana paczka makaronu, zagubiona w mrocznym zakamarku szafki puszka z pomidorami czy inne produkty z długą datą trwałości mogą nam posłużyć do ugotowania czegoś pysznego – warto sięgnąć po nowe przepisy i rozwijać naszą kreatywność. Kolejną kwestią jest weryfikacja czy nie trzymamy produktów z widocznymi oznakami zepsucia – to sygnał, że warto uważniej robić zakupy

 podkreśla Dorota Jezierska, wiceprezeska Federacji Polskich Banków Żywności.

Porządki w lodówce czy szafkach nie są jednak dla nas oczywiste, wg raportu Nie marnuj jedzenia 2020** tylko 4 na 10 Polaków ma w zwyczaju sprawdzenie zawartości lodówki przed zakupami, a jedynie 31,3% przyznaje, że regularnie układa produkty w szafce/lodówce zgodnie z datami ważności. Jest to zasada FIFO (first in, first out, czyli „pierwsze weszło, pierwsze wyszło”), tj. najbliżej drzwi te produkty, które tę datę mają najkrótszą – ważna metoda pomocna także ograniczaniu strat warzyw, owoców i innych świeżych surowców.

#2 Przemyślane zakupy

Zakupy zaczynają się o wiele wcześniej niż przy półce sklepowej. Rozpisanie posiłków na kilka dni do przodu połączone z weryfikacją kuchennych zasobów to początek dla listy, której będziemy się trzymać w sklepie  zarówno tym stacjonarnym, jak i online. U progu majówki to też dodatkowo duża szansa, że nie przywitamy jej w długiej kolejce do kasy lub przed komputerem.

#3 Jedzenie dla zdrowia i planety

Gotowanie i jedzenie, wspólne posiłki z najbliższymi to bardzo ważny element naszego odpoczywania.

Planujesz grilla? Pamiętaj, że to nie tylko sposób na kiełbaski. Grilluj warzywa – to świetny patent na wykorzystanie tych, które przetrzymaliśmy w naszej kuchni: nie wyglądają świeżo, ale nie mają oznak zepsucia. Te najświeższe wykorzystaj z kolei do wiosennej sałatki, która dobrze uzupełni mięsne menu. Aby było less waste (mniej marnowania), warto zwrócić uwagę na te niezbyt ładne, które częściej się marnują już w sklepie, a są przecież tak samo dobre, jak te o idealnym wyglądzie:

– Według raportu Banków Żywności** ponad połowa Polaków nie kupuje pełnowartościowych, ale gorzej wyglądających warzyw i owoców – małych, brzydkich, o dziwnych kształtach. Kupienie ich na majówkowego, warzywnego grilla to pierwszy krok do troski o naszą planetę i nas samych. Od zmiany naszych nawyków zależy komfort życia na Ziemi i takie przełożenie nie jest przesadą – nie bez powodu ONZ w Celach Zrównoważonego Rozwoju podkreśla też duże znaczenie bardziej roślinnej diety

 dodaje Dorota Jezierska.

Warto też pamiętać, aby naszemu majowemu grillowaniu nie towarzyszyły plastikowe jednorazowe naczynia, sztućce i słomki. Te drobne wybory lepszych opcji sprawią, że będzie nam się odpoczywało o wiele przyjemniej.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Banki Żywności (@bankizywnosci)

*Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii, raport na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności i marki McCormick (2020)

**Nie marnuj jedzenia 2020, raport Federacji Polskich Banków Żywności. Opracowanie na podstawie badań przeprowadzonych przez Instytut Ochrony Środowiska, SGGW oraz Federację Polskich Banków Żywności w ramach PROM – Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnowania Żywności 

Raporty Federacji Polskich Banków Żywności są dostępne na stronie: https://bankizywnosci.pl/raporty/

28 stycznia 2025

Pieczywo wyrzucone do lasu w Nieporęcie

27 stycznia 2025 r. media obiegło szokujące zdjęcie zrobione przez mieszkankę Nieporętu, która w okolicznym lesie natknęła się na wysypisko pieczywa. Hurtowa ilość wyrzuconego chleba może sugerować, że nie... czytaj dalej

28 stycznia 2025

Zbiórka żywności dla seniorów

Banki Żywności rozpoczęły “Zbiórkę żywności dla seniorów”, której celem jest zebranie żywności dla osób starszych, znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej w Polsce. Akcja potrwa od 21 stycznia do 28... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności