17 marca 2020

Nie zmarnuj zapasów kupionych na czas epidemii! Co przyrządzić z ryżu i makaronu?

Według danych firmy badawczej Nielsen, sprzedaż ryżu w ostatnim czasie wzrosła aż o 95 proc. Z powodu epidemi koronawirusa Polacy masowo kupowali także makaron – aż o 65 proc. więcej, niż dotychczas. Jeśli i w Waszych szafkach zalegają te produkty, a pomysłów na ich wykorzystanie brak – zachęcamy do skorzystania z przepisów opracowanych w ramach projektu Kulinarnie Mocni. 

 

Zupa ogórkowa z ryżem

Zupa to idealna potrawa do wykorzystania resztek! Tym razem na tapet weźmy uwielbiane przez Polaków ogórki kiszone, które dodatkowo mają bardzo dużo wartości odżywczych i pozytywnie wpływają na odporność. Dodając ryż sprawiamy, że danie jest dużo bardziej sycące. 20 minut i gotowe! https://www.kamis.pl/przepisy/zupy/zupa-ogorkowa-z-ryzem

 

Zapiekany makaron z parówką (albo dowolną wędliną)

Prosty przepis na sycące danie. Bazą przepisu jest makaron, który na pewno macie w swoich kuchniach. Do tego puszka pomidorów, parówka lub reszta wędliny, przyprawy, ser…. Mniam!

https://www.kamis.pl/przepisy/makaron-ryz-i-makaron/zapiekany-makaron-z-parowka

 

Spaghetti Napoli

Jedno z najłatwiejszych dań kuchni włoskiej, ale jakże efektowne! Wystarczy makaron, puszka pomidorów i przyprawa (lub odpowiedni fix). Kulinarna podróż we własnej kuchni w 15 minut!

https://www.kamis.pl/przepisy/makaron-ryz-i-makaron/spaghetti-napoli

 

Ryż z warzywami

Ryż jest? Kostka rosołowa też? Jeśli znajdą się jeszcze warzywa (może być gotowa mrożona mieszanka!) to pyszne, pełnowartościowe danie gotowe. Mięsożercom polecamy dodać np. polędwicę z kurczaka pokrojoną na kawałki.

https://www.kamis.pl/przepisy/makaron-ryz-i-makaron/ryz-z-warzywami

 

Po więcej przepisow i inspiracji zapraszamy na www.kamis.pl/kulinarnie-mocni.  Smacznego!

 

 

2 lipca 2020

Już są! Poradniki dobrych praktyk ograniczania strat i marnotrawstwa żywności do pobrania

W ramach projektu pt. Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności (PROM) powstały trzy poradniki dobrych praktyk w zakresie... czytaj dalej

25 czerwca 2020

To jeszcze nie koniec. Epidemia trwa, a Banki Żywności wciąż niosą pomoc każdego dnia

Na początku epidemii wszyscy rzuciliśmy się na pomoc. Były zbiórki, wyzwania, grupy wolontariackie w mediach społecznościowych i sporo darowizn rzeczowych. Z biegiem czasu oswoiliśmy koronawirusa, zdjęliśmy... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności