Najczęściej Marnowane Produkty
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Według danych firmy badawczej Nielsen, sprzedaż ryżu w ostatnim czasie wzrosła aż o 95 proc. Z powodu epidemi koronawirusa Polacy masowo kupowali także makaron – aż o 65 proc. więcej, niż dotychczas. Jeśli i w Waszych szafkach zalegają te produkty, a pomysłów na ich wykorzystanie brak – zachęcamy do skorzystania z przepisów opracowanych w ramach projektu Kulinarnie Mocni.
Zupa to idealna potrawa do wykorzystania resztek! Tym razem na tapet weźmy uwielbiane przez Polaków ogórki kiszone, które dodatkowo mają bardzo dużo wartości odżywczych i pozytywnie wpływają na odporność. Dodając ryż sprawiamy, że danie jest dużo bardziej sycące. 20 minut i gotowe! https://www.kamis.pl/przepisy/zupy/zupa-ogorkowa-z-ryzem
Zapiekany makaron z parówką (albo dowolną wędliną)
Prosty przepis na sycące danie. Bazą przepisu jest makaron, który na pewno macie w swoich kuchniach. Do tego puszka pomidorów, parówka lub reszta wędliny, przyprawy, ser…. Mniam!
https://www.kamis.pl/przepisy/makaron-ryz-i-makaron/zapiekany-makaron-z-parowka
Spaghetti Napoli
Jedno z najłatwiejszych dań kuchni włoskiej, ale jakże efektowne! Wystarczy makaron, puszka pomidorów i przyprawa (lub odpowiedni fix). Kulinarna podróż we własnej kuchni w 15 minut!
https://www.kamis.pl/przepisy/makaron-ryz-i-makaron/spaghetti-napoli
Ryż jest? Kostka rosołowa też? Jeśli znajdą się jeszcze warzywa (może być gotowa mrożona mieszanka!) to pyszne, pełnowartościowe danie gotowe. Mięsożercom polecamy dodać np. polędwicę z kurczaka pokrojoną na kawałki.
https://www.kamis.pl/przepisy/makaron-ryz-i-makaron/ryz-z-warzywami
Po więcej przepisow i inspiracji zapraszamy na www.kamis.pl/kulinarnie-mocni. Smacznego!
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Unia Europejska (UE) stoi przed poważnym wyzwaniem związanym z marnowaniem żywności, jak wynika z raportu Eurostatu. W 2022 roku każdy mieszkaniec UE wyrzucił średnio 132 kg żywności, co łącznie dało 59,2 mln... czytaj dalej
Dowiesz się, jak nie marnować jedzenia oraz w jaki sposób działają Banki Żywności.
Ratujemy żywność i przekazujemy ją potrzebującym.
Zapisz się na newsletter