Najczęściej Marnowane Produkty
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
25 lipca br. w Sejmie RP odbyła się konferencja prasowa ws. nowelizacji ustawy o przeciwdziałaniu marnowania żywności. Wzięli w niej udział: sekretarz stanu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Michał Kołodziejczak, zastępca przewodniczącego Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Piotr Głowski, prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności Beata Ciepła oraz kierownik zespołu ds. sieci handlowych Federacji Polskich Banków Żywności Dorota Napiórkowska.
Podczas konferencji padły ważne deklaracje, m.in.:
To kluczowa ustawa dla wszystkich organizacji świadczących pomoc żywnościową w Polsce. Z tego powodu Banki Żywności przekażą swoją wiedzę i doświadczenie w zakresie ratowania żywności ze sklepów, aby znowelizowane przepisy jak najbardziej skutecznie ograniczyły zjawisko marnotrawstwa. Jednocześnie Federacja Polskich Banków Żywności dziękuje za podjęcie tego kluczowego tematu i wolę do wprowadzania niezbędnych zmian.
Więcej informacji: LINK.
Zdjęcie: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Unia Europejska (UE) stoi przed poważnym wyzwaniem związanym z marnowaniem żywności, jak wynika z raportu Eurostatu. W 2022 roku każdy mieszkaniec UE wyrzucił średnio 132 kg żywności, co łącznie dało 59,2 mln... czytaj dalej
Dowiesz się, jak nie marnować jedzenia oraz w jaki sposób działają Banki Żywności.
Ratujemy żywność i przekazujemy ją potrzebującym.
Zapisz się na newsletter