14 listopada 2017

Nowoczesne zarządzanie logistyką darowizn żywności

Skuteczna dystrybucja żywności wymaga ciągłego unowocześniania w zakresie infrastruktury oraz sposobów działania. Zarządzenie dystrybucją żywności to podstawowe działanie każdego Banku Żywności. Dlatego Federacja Polskich Banków Żywności oraz globalna organizacja GS1 podjęły decyzję o partnerstwie. Ta unikatowa współpraca ma dostarczyć wiedzę i światowe rozwiązania, które przyczynią się do szybszej i efektywniejszej logistyki pomocy żywnościowej, skutecznie przeciwdziałając marnowaniu żywności.

Eksperci z GS1 – globalnej organizacji, działającej w 150 krajach na rzecz optymalizacji łańcucha dostaw, zaplanują Bankom Żywności procesy dotyczące odbierania i przekazywania żywności. Pilotażowo działania będą wdrażane w Wielkopolskim Banku Żywności w Poznaniu.

Dyrektor Banku Żywności – Katarzyna Bielawska podkreśla konieczność wprowadzeniu zmian, które pozwolą na większą i sprawniejszą dystrybucję artykułów spożywczych. Mówił też o ogromnym
i czasochłonnym wkładzie pracy w prowadzeniu dokumentacji.

GS1 wraz z Instytutem Logistyki i Magazynowania dokona analizy i oceni poszczególne etapy pracy organizacji społecznej. Firma zaproponuje działania, dzięki którym będzie można zidentyfikować przebieg procesów, efektywnie wykorzystać zasoby, rozpoznać i eliminować „wąskie gardła” procesowe, monitorować efekty i korzyści z wprowadzonych zmian w łańcuchu dostaw.

Wszystkie te działania zmierzają do podniesienia efektywności funkcjonowania Banku Żywności oraz całego łańcucha dostaw i odbiorów.

„Organizacja GS1 działa na rzecz uprawnienia łańcucha dostaw, a ostatnio aktywnie wspiera wszelkie działania zmierzające do ograniczenia marnowania żywności. Według badań przeprowadzonych przez GS1 w Wielkiej Brytanii, marnowanie żywności i odpady z nim związane mogą kosztować sprzedawców detalicznych do 4% przychodów. Chcemy wykorzystać powszechnie występujące kody kreskowe oraz naszą wiedzę i doświadczenie, aby wesprzeć zarówno sieci detaliczne, jak i Banki Żywności w sprawnej dystrybucji niesprzedanej, a nadającej się do spożycia żywności, która trafia do potrzebujących”- komentuje Elżbieta Hałas, CEO GS1 Polska.

7 marca 2018

Nakarmić tych, których nie widać. 16-17 marca rusza Wielkanocna Zbiórka Żywności Banków Żywności

Samotni rodzice i osoby starsze, niedożywione dzieci, osoby zmagające się z chorobami, ludzie, których mimo pracy, nie stać na zakup żywności. Niewidoczni. Choć potrzebują pomocy, to nie spotkamy ich na ulicy czy... czytaj dalej

17 kwietnia 2018

Ruszyła II edycja programu “Extra Szkolna Stołówka”

Trwa program „Extra Szkolna Stołówka”, którego celem jest poprawa warunków, w jakich dzieci spożywają posiłki w szkole, a także edukacja dotycząca kształtowania w najmłodszych właściwych nawyków... czytaj dalej

23 marca 2018

Jadłonomia, Qmam Kaszę i Kuchnia w formie w smacznej kampanii 1%

Federacja Polskich Banków Żywności przygotowała kampanię 1%, w ramach której zachęca do kreatywnego wykorzystania w kuchni produktów, najczęściej marnowanych w naszych domach. Przepisy na dania do tej kampanii... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności