14 listopada 2017

Nowoczesne zarządzanie logistyką darowizn żywności

Skuteczna dystrybucja żywności wymaga ciągłego unowocześniania w zakresie infrastruktury oraz sposobów działania. Zarządzenie dystrybucją żywności to podstawowe działanie każdego Banku Żywności. Dlatego Federacja Polskich Banków Żywności oraz globalna organizacja GS1 podjęły decyzję o partnerstwie. Ta unikatowa współpraca ma dostarczyć wiedzę i światowe rozwiązania, które przyczynią się do szybszej i efektywniejszej logistyki pomocy żywnościowej, skutecznie przeciwdziałając marnowaniu żywności.

Eksperci z GS1 – globalnej organizacji, działającej w 150 krajach na rzecz optymalizacji łańcucha dostaw, zaplanują Bankom Żywności procesy dotyczące odbierania i przekazywania żywności. Pilotażowo działania będą wdrażane w Wielkopolskim Banku Żywności w Poznaniu.

Dyrektor Banku Żywności – Katarzyna Bielawska podkreśla konieczność wprowadzeniu zmian, które pozwolą na większą i sprawniejszą dystrybucję artykułów spożywczych. Mówił też o ogromnym
i czasochłonnym wkładzie pracy w prowadzeniu dokumentacji.

GS1 wraz z Instytutem Logistyki i Magazynowania dokona analizy i oceni poszczególne etapy pracy organizacji społecznej. Firma zaproponuje działania, dzięki którym będzie można zidentyfikować przebieg procesów, efektywnie wykorzystać zasoby, rozpoznać i eliminować „wąskie gardła” procesowe, monitorować efekty i korzyści z wprowadzonych zmian w łańcuchu dostaw.

Wszystkie te działania zmierzają do podniesienia efektywności funkcjonowania Banku Żywności oraz całego łańcucha dostaw i odbiorów.

„Organizacja GS1 działa na rzecz uprawnienia łańcucha dostaw, a ostatnio aktywnie wspiera wszelkie działania zmierzające do ograniczenia marnowania żywności. Według badań przeprowadzonych przez GS1 w Wielkiej Brytanii, marnowanie żywności i odpady z nim związane mogą kosztować sprzedawców detalicznych do 4% przychodów. Chcemy wykorzystać powszechnie występujące kody kreskowe oraz naszą wiedzę i doświadczenie, aby wesprzeć zarówno sieci detaliczne, jak i Banki Żywności w sprawnej dystrybucji niesprzedanej, a nadającej się do spożycia żywności, która trafia do potrzebujących”- komentuje Elżbieta Hałas, CEO GS1 Polska.

29 września 2020

Marnowanie 1/3 nie ma sensu! Czyli co wspólnego mają Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia i przepis na pyszną tartę galette?

Dziś, po raz pierwszy w historii obchodzimy ustanowiony przez ONZ Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia! To jedno z działań podjętych przez organizację w celu zwiększenia świadomości klimatycznych konsekwencji... czytaj dalej

8 września 2020

⅓ jedzenia się marnuje. Uratuj ją! Too Good To Go wraz z partnerami startuje z edukacyjną kampanią przeciwdziałającą marnowaniu jedzenia i zmianom klimatycznym

To nie przypadek, że na tej kreacji ⅓ jest wydarta. Na przykładzie tego plakatu chcemy pokazać, jak to wygląda w praktyce. Aż 1/3 całej wyprodukowanej na świecie idealnie świeżej i pysznej żywności nigdy nie... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności