13 czerwca 2025

Nowy skład zarządu Federacji Polskich Banków Żywności

W dniu 13 czerwca, podczas walnego zebrania Federacji Polskich Banków Żywności, został wyłoniony nowy skład zarządu.

Decyzją zgromadzonych przedstawicieli Banków Żywności w kolejnej kadencji w skład zarządu wchodzą:

  • Beata Ciepła – Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności (Bank Żywności w Krakowie)
  • Wojciech Jaros – Wiceprezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności (Bank Żywności w Łodzi im. Marka Edelmana)
  • Błażej Krasoń – Wiceprezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności (Bank Żywności we Wrocławiu)
  • Sławomir Cedro  – Skarbnik Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności (Kielecki Bank Żywności)
  • Emil Żerebiło – Sekretarz Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności (Bank Żywności w Pile)

Gratulujemy członkom i członkiniom nowego zarządu i dziękujemy wszystkim zgromadzonym za dyskusję i oddane głosy.

27 czerwca 2025

Najczęściej Marnowane Produkty

Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej

17 czerwca 2025

Ile żywności marnują europejscy obywatele?

Unia Europejska (UE) stoi przed poważnym wyzwaniem związanym z marnowaniem żywności, jak wynika z raportu Eurostatu. W 2022 roku każdy mieszkaniec UE wyrzucił średnio 132 kg żywności, co łącznie dało 59,2 mln... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności