18 grudnia 2017

Paczka żywności i możliwości

Federacja Polskich Banków Żywności wspierała realizację działań informacyjno-promocyjnych, prowadzonych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, w zakresie kampanii Paczka Żywności i Możliwości. W ramach Programu najubożsi otrzymają nieodpłatnie paczki z żywnością i posiłki.

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to program operacyjny, mający na celu ograniczenie skali ubóstwa poprzez wspieranie systemów krajowych, świadczących pomoc osobom najbardziej potrzebującym. Jest realizowany w dwóch kluczowych obszarach: zakup oraz dystrybucja żywności wśród osób najbardziej potrzebujących i działania towarzyszące, mające na celu włączenie ich do społeczeństwa, wzmacnianie samodzielności oraz kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.

W ramach Programu najubożsi otrzymują nieodpłatnie paczki z żywnością i posiłki. Pomoc uzyskają osoby i rodziny o niskich dochodach miesięcznych, nie przekraczających 1268 zł dla osoby samotnej i 1028 zł dla osoby w rodzinie, a także niepełnosprawni, bezdomni oraz ci, którzy doświadczyli deprywacji materialnej i przez to zostali wyłączeni ze społeczeństwa. W Polsce grupę tę stanowi ok. 1,33 mln osób.

 

 

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to nie tylko dystrybucja artykułów spożywczych, lecz także konkretne wsparcie dla osób znajdujących się w trudnym położeniu życiowym i materialnym, które ma pomóc im wyjść z ubóstwa i powrócić do społeczeństwa. Służą temu warsztaty kulinarne, dietetyczne, zarządzania budżetem domowym, niemarnowania żywności.  Chociaż paleta tych świadczeń jest bardzo szeroka, to okazuje się, że tylko niewielka część zakwalifikowanych uczestników POPŻ, odbierających żywność z nich korzysta.

W dniach 1–16 grudnia 2017 r. prowadzona jest kampania telewizyjna skierowana do osób korzystających z POPŻ oraz kwalifikujących się do otrzymania pomocy. Głównym przekazem kampanii jest poinformowanie o Programie oraz zachęcenie do uczestnictwa w warsztatach, działaniach towarzyszących organizowanych przez Organizacje Partnerskie. „Paczka żywności i możliwości” to 16 wyjątkowych filmowych przepisów na tanie i proste, a jednocześnie pyszne potrawy z wykorzystaniem produktów żywnościowych, otrzymywanych w ramach Programu 2017. Będzie je można zobaczyć w popołudniowym paśmie w wybranych stacjach telewizyjnych oraz na stronie internetowej KOWR. Dodatkowo przygotowana została broszura edukacyjno-kulinarna, która oprócz przydatnych informacji dotyczących niemarnowania żywności, budżetowania i ekonomii gospodarstwa domowego oraz dietetyki, zawiera wybrane przepisy z filmów „Paczka żywności i możliwości”. Wszystkie przepisy i potrawy przygotowała Pani Anna Klajmon.

16 stycznia 2020

Relacje z Obchodów Światowego Dnia Żywności – wyróżnienie dla 3 szkół podstawowych w ramach konkursu „Ratuję, nie marnuje”

15 stycznia, wspólnie z organizatorem Tesco Polska, ogłosiliśmy zwycięzców ogólnopolskiego konkursu „Ratuję, nie marnuję”, który polegał na przesłaniu relacji z obchodów Światowego Dnia Żywności. Cieszymy... czytaj dalej

14 stycznia 2020

Ale jaja! Kulinarnie Mocni wchodzą w nowy rok

Ale jaja! – pod taką nazwą odbyła się druga odsłona warsztatów kulinarnych w ramach programu edukacyjnego „Kulinarnie mocni”. To wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności i firmy McCormick,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności