18 grudnia 2017

Paczka żywności i możliwości

Federacja Polskich Banków Żywności wspierała realizację działań informacyjno-promocyjnych, prowadzonych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, w zakresie kampanii Paczka Żywności i Możliwości. W ramach Programu najubożsi otrzymają nieodpłatnie paczki z żywnością i posiłki.

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to program operacyjny, mający na celu ograniczenie skali ubóstwa poprzez wspieranie systemów krajowych, świadczących pomoc osobom najbardziej potrzebującym. Jest realizowany w dwóch kluczowych obszarach: zakup oraz dystrybucja żywności wśród osób najbardziej potrzebujących i działania towarzyszące, mające na celu włączenie ich do społeczeństwa, wzmacnianie samodzielności oraz kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.

W ramach Programu najubożsi otrzymują nieodpłatnie paczki z żywnością i posiłki. Pomoc uzyskają osoby i rodziny o niskich dochodach miesięcznych, nie przekraczających 1268 zł dla osoby samotnej i 1028 zł dla osoby w rodzinie, a także niepełnosprawni, bezdomni oraz ci, którzy doświadczyli deprywacji materialnej i przez to zostali wyłączeni ze społeczeństwa. W Polsce grupę tę stanowi ok. 1,33 mln osób.

 

 

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to nie tylko dystrybucja artykułów spożywczych, lecz także konkretne wsparcie dla osób znajdujących się w trudnym położeniu życiowym i materialnym, które ma pomóc im wyjść z ubóstwa i powrócić do społeczeństwa. Służą temu warsztaty kulinarne, dietetyczne, zarządzania budżetem domowym, niemarnowania żywności.  Chociaż paleta tych świadczeń jest bardzo szeroka, to okazuje się, że tylko niewielka część zakwalifikowanych uczestników POPŻ, odbierających żywność z nich korzysta.

W dniach 1–16 grudnia 2017 r. prowadzona jest kampania telewizyjna skierowana do osób korzystających z POPŻ oraz kwalifikujących się do otrzymania pomocy. Głównym przekazem kampanii jest poinformowanie o Programie oraz zachęcenie do uczestnictwa w warsztatach, działaniach towarzyszących organizowanych przez Organizacje Partnerskie. „Paczka żywności i możliwości” to 16 wyjątkowych filmowych przepisów na tanie i proste, a jednocześnie pyszne potrawy z wykorzystaniem produktów żywnościowych, otrzymywanych w ramach Programu 2017. Będzie je można zobaczyć w popołudniowym paśmie w wybranych stacjach telewizyjnych oraz na stronie internetowej KOWR. Dodatkowo przygotowana została broszura edukacyjno-kulinarna, która oprócz przydatnych informacji dotyczących niemarnowania żywności, budżetowania i ekonomii gospodarstwa domowego oraz dietetyki, zawiera wybrane przepisy z filmów „Paczka żywności i możliwości”. Wszystkie przepisy i potrawy przygotowała Pani Anna Klajmon.

16 lipca 2018

Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020

Produkty dla 759 573 potrzebujących – podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 PODROGRAM 2017 Federacja Polskich Banków Żywności w okresie od sierpnia 2017 roku do czerwca 2018 roku... czytaj dalej

11 lipca 2018

Pilski Bank Żywności : Impreza z jajem w Strefie Kibica, czyli próba pobicia rekordu Polski

Największa Polska Jajecznica odnotowana w Polskiej Księdze Rekordów i Osobliwości została przygotowana w 2013 roku przez Waldemara Załuskiego, do jej wykonania wykorzystano 5000 jajek. W tym roku Pilski Bank... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności