18 grudnia 2017

Paczka żywności i możliwości

Federacja Polskich Banków Żywności wspierała realizację działań informacyjno-promocyjnych, prowadzonych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, w zakresie kampanii Paczka Żywności i Możliwości. W ramach Programu najubożsi otrzymają nieodpłatnie paczki z żywnością i posiłki.

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to program operacyjny, mający na celu ograniczenie skali ubóstwa poprzez wspieranie systemów krajowych, świadczących pomoc osobom najbardziej potrzebującym. Jest realizowany w dwóch kluczowych obszarach: zakup oraz dystrybucja żywności wśród osób najbardziej potrzebujących i działania towarzyszące, mające na celu włączenie ich do społeczeństwa, wzmacnianie samodzielności oraz kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.

W ramach Programu najubożsi otrzymują nieodpłatnie paczki z żywnością i posiłki. Pomoc uzyskają osoby i rodziny o niskich dochodach miesięcznych, nie przekraczających 1268 zł dla osoby samotnej i 1028 zł dla osoby w rodzinie, a także niepełnosprawni, bezdomni oraz ci, którzy doświadczyli deprywacji materialnej i przez to zostali wyłączeni ze społeczeństwa. W Polsce grupę tę stanowi ok. 1,33 mln osób.

 

 

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to nie tylko dystrybucja artykułów spożywczych, lecz także konkretne wsparcie dla osób znajdujących się w trudnym położeniu życiowym i materialnym, które ma pomóc im wyjść z ubóstwa i powrócić do społeczeństwa. Służą temu warsztaty kulinarne, dietetyczne, zarządzania budżetem domowym, niemarnowania żywności.  Chociaż paleta tych świadczeń jest bardzo szeroka, to okazuje się, że tylko niewielka część zakwalifikowanych uczestników POPŻ, odbierających żywność z nich korzysta.

W dniach 1–16 grudnia 2017 r. prowadzona jest kampania telewizyjna skierowana do osób korzystających z POPŻ oraz kwalifikujących się do otrzymania pomocy. Głównym przekazem kampanii jest poinformowanie o Programie oraz zachęcenie do uczestnictwa w warsztatach, działaniach towarzyszących organizowanych przez Organizacje Partnerskie. „Paczka żywności i możliwości” to 16 wyjątkowych filmowych przepisów na tanie i proste, a jednocześnie pyszne potrawy z wykorzystaniem produktów żywnościowych, otrzymywanych w ramach Programu 2017. Będzie je można zobaczyć w popołudniowym paśmie w wybranych stacjach telewizyjnych oraz na stronie internetowej KOWR. Dodatkowo przygotowana została broszura edukacyjno-kulinarna, która oprócz przydatnych informacji dotyczących niemarnowania żywności, budżetowania i ekonomii gospodarstwa domowego oraz dietetyki, zawiera wybrane przepisy z filmów „Paczka żywności i możliwości”. Wszystkie przepisy i potrawy przygotowała Pani Anna Klajmon.

2 lipca 2020

Już są! Poradniki dobrych praktyk ograniczania strat i marnotrawstwa żywności do pobrania

W ramach projektu pt. Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności (PROM) powstały trzy poradniki dobrych praktyk w zakresie... czytaj dalej

25 czerwca 2020

To jeszcze nie koniec. Epidemia trwa, a Banki Żywności wciąż niosą pomoc każdego dnia

Na początku epidemii wszyscy rzuciliśmy się na pomoc. Były zbiórki, wyzwania, grupy wolontariackie w mediach społecznościowych i sporo darowizn rzeczowych. Z biegiem czasu oswoiliśmy koronawirusa, zdjęliśmy... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności