28 listopada 2023

Peak Giving – Amazon wspiera Banki Żywności

Trwa globalna kampania Peak Giving, w ramach której Amazon dostarcza posiłki osobom dotkniętym kryzysem głodu. Dzięki współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności do najbardziej potrzebujących trafi żywność, z której przygotować można około milion posiłków. W akcję angażują się także pracownicy Amazon, którzy przygotowują paczki z prezentami i pomagają w ich dystrybucji. 

Peak Giving to jeden z wielu przykładów akcji pomocowych realizowanych przez Amazon, dzięki którym firma aktywnie wspiera potrzebujących i walczy ze zjawiskiem głodu. – W Amazon pomagamy przez cały rok, angażując się w dziesiątki akcji, ale okres świąteczny jest dla nas szczególnie istotny. Dlatego z radością po raz kolejny realizujemy naszą globalną kampanię Peak Giving i dzielimy się dobrem z innymi – mówi Barbara Krystosiak, menadżerka ds. projektów społecznych Amazon w Europie Środkowo-Wschodniej. – Oprócz przekazania środków finansowych zachęcamy naszych pracowników, aby również angażowali się w działania pomocowe. Liczba wolontariuszy, którzy co roku dołączają do naszej inicjatywy, udowadnia, jak wiele osób chce tworzyć lepsze święta dla tych, którzy na co dzień borykają się z trudnościami. Cieszymy się, że nasza aktywność ma realny wpływ na życie innych oraz inspiruje do pomocydodaje Barbara Krystosiak. 

We współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności wolontariusze Amazon przygotowują paczki żywnościowe i pomagają w ich dystrybucji, a także wesprą organizację spotkań wigilijnych dla podopiecznych organizacji. Poprzez wsparcie finansowe przekazane przez Amazon, Banki będą mogły uratować przed zmarnowaniem żywność, która posłuży osobom potrzebującym do przygotowania ok. 1 000 000 posiłków. Realna skala pomocy będzie znana po zakończeniu akcji. 

W ubiegłym roku z bezpłatnej pomocy żywnościowej od Banków Żywności skorzystało prawie 1,5 miliona osób, znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej. W Polsce około 1,6 miliona osób żyje poniżej progu ubóstwa, czyli za mniej niż 23 zł dziennie. To im staramy się pomóc i to dla nich ratujemy żywność przed zmarnowaniemmówi Beata Ciepła, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.  

15 lipca 2025

Piękno w „brzydkich” warzywach i owocach

Kiedy myślisz o owocach i warzywach, prawdopodobnie wyobrażasz sobie błyszczące jabłka, idealnie ukształtowane marchewki i nieskazitelne ziemniaki. Większość z nas instynktownie wybiera „perfekcyjnie... czytaj dalej

8 lipca 2025

Najczęstsze powody wyrzucania jedzenia w gospodarstwach domowych

Marnowanie jedzenia to problem, którego często nie dostrzegamy, dopóki nie wyrzucamy do kosza zepsutych produktów lub niezjedzonych resztek. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tak wiele żywności trafia na... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności