14 listopada 2017

Pierwszy w Polsce Food Waste Hackathon

W dniach 17-19 listopada 2017 w odbędzie się pierwszy w Polsce Food Waste Hackathon. Specjaliści IT, eksperci ds. odpadów żywności, praktycy oraz aktywiści społeczni i entuzjaści spotkają się we Wrocławiu, by wspólnie pracować nad rozwiązaniami społecznymi. Ich celem będzie stworzenie innowacyjnych projektów aplikacji mobilnych i sieciowych, które pomogą walczyć z marnowaniem żywności. Wydarzenie jest częścią międzynarodowego projektu Interreg STREFOWA.

Każdego roku na obszarze Unii Europejskiej marnuje się 88 milionów ton żywności o rynkowej wartości około 143 mld euro. Oprócz żywności samej w sobie, zmarnowane zostają także zasoby naturalne i nakład pracy, które potrzebne były do jej wytworzenia. Chcąc zmniejszać straty i marnotrawstwo żywności potrzebne są zarówno rozwiązania systemowe, jak indywidualny wysiłek każdego z nas. Stąd inicjatywa Food Waste Hackathon.

Podczas wrocławskiego Food Waste Hackathonu uczestnicy zmierzą się z następującymi wyzwaniami:

  • Jak usprawnić logistykę przekazywania produktów (zwłaszcza wymagających zapewnienia warunków chłodniczych) na potrzeby Banków Żywności?
  • Jak ograniczać marnotrawstwo żywności w branży hotelarskiej?
  • W jaki sposób organizować domowe kompostowanie?
  • Jak rozwijać ruch foodsharing w Polsce?

Propozycje aplikacji zostaną ocenione przez jury, a najlepsze z nich nagrodzone!

 

Food Waste Hackathon odbędzie w Mercure Wrocław Centrum (pl. Dominikański 1)Partnerami wydarzenia są Orbis Hotel Group, Bank Żywności we Wrocławiu, Foodsharing Wrocław, ABRYS, Solvena oraz AmRest Sp. z o.o. zarządzająca marką KFC w Europie Środkowej. Wydarzenie to jest elementem projektu Interreg STREFOWA (www.reducefoodwaste.eu), w którym biorą udział organizatorzy wydarzenia Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oraz Federacja Polskich Banków Żywności.

 

Więcej informacji na:

https://www.facebook.com/reducefoodwaste.eu/

http://www.reducefoodwaste.eu/polski-food-waste-hackathon.html

8 lipca 2025

Najczęstsze powody wyrzucania jedzenia w gospodarstwach domowych

Marnowanie jedzenia to problem, którego często nie dostrzegamy, dopóki nie wyrzucamy do kosza zepsutych produktów lub niezjedzonych resztek. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tak wiele żywności trafia na... czytaj dalej

7 lipca 2025

Beata Ciepła odznaczona przez Prezydenta RP

Z ogromną dumą informujemy, że Beata Ciepła, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności, oraz Marek Borowski, prezes Bank Żywności w Olsztynie, zostali uhonorowani przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności