14 listopada 2017

Pierwszy w Polsce Food Waste Hackathon

W dniach 17-19 listopada 2017 w odbędzie się pierwszy w Polsce Food Waste Hackathon. Specjaliści IT, eksperci ds. odpadów żywności, praktycy oraz aktywiści społeczni i entuzjaści spotkają się we Wrocławiu, by wspólnie pracować nad rozwiązaniami społecznymi. Ich celem będzie stworzenie innowacyjnych projektów aplikacji mobilnych i sieciowych, które pomogą walczyć z marnowaniem żywności. Wydarzenie jest częścią międzynarodowego projektu Interreg STREFOWA.

Każdego roku na obszarze Unii Europejskiej marnuje się 88 milionów ton żywności o rynkowej wartości około 143 mld euro. Oprócz żywności samej w sobie, zmarnowane zostają także zasoby naturalne i nakład pracy, które potrzebne były do jej wytworzenia. Chcąc zmniejszać straty i marnotrawstwo żywności potrzebne są zarówno rozwiązania systemowe, jak indywidualny wysiłek każdego z nas. Stąd inicjatywa Food Waste Hackathon.

Podczas wrocławskiego Food Waste Hackathonu uczestnicy zmierzą się z następującymi wyzwaniami:

  • Jak usprawnić logistykę przekazywania produktów (zwłaszcza wymagających zapewnienia warunków chłodniczych) na potrzeby Banków Żywności?
  • Jak ograniczać marnotrawstwo żywności w branży hotelarskiej?
  • W jaki sposób organizować domowe kompostowanie?
  • Jak rozwijać ruch foodsharing w Polsce?

Propozycje aplikacji zostaną ocenione przez jury, a najlepsze z nich nagrodzone!

 

Food Waste Hackathon odbędzie w Mercure Wrocław Centrum (pl. Dominikański 1)Partnerami wydarzenia są Orbis Hotel Group, Bank Żywności we Wrocławiu, Foodsharing Wrocław, ABRYS, Solvena oraz AmRest Sp. z o.o. zarządzająca marką KFC w Europie Środkowej. Wydarzenie to jest elementem projektu Interreg STREFOWA (www.reducefoodwaste.eu), w którym biorą udział organizatorzy wydarzenia Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oraz Federacja Polskich Banków Żywności.

 

Więcej informacji na:

https://www.facebook.com/reducefoodwaste.eu/

http://www.reducefoodwaste.eu/polski-food-waste-hackathon.html

16 października 2024

45% Polaków wyrzuca jedzenie – badania Banków Żywności

Aż 45% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach, a wśród produktów które najczęściej lądują w koszach są: pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała... czytaj dalej

23 września 2024

„Podróż do Krainy Zdrowia” uczy, jak wspólnie budować zdrową przyszłość dzieci

Banki Żywności i Fundacja Auchan startują z nową akcją edukacyjną „Podróż do Krainy Zdrowia”. Inicjatywa ma na celu promowanie zdrowego stylu życia wśród rodzin, a także edukację dzieci i rodziców w... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności