14 listopada 2017

Pierwszy w Polsce Food Waste Hackathon

W dniach 17-19 listopada 2017 w odbędzie się pierwszy w Polsce Food Waste Hackathon. Specjaliści IT, eksperci ds. odpadów żywności, praktycy oraz aktywiści społeczni i entuzjaści spotkają się we Wrocławiu, by wspólnie pracować nad rozwiązaniami społecznymi. Ich celem będzie stworzenie innowacyjnych projektów aplikacji mobilnych i sieciowych, które pomogą walczyć z marnowaniem żywności. Wydarzenie jest częścią międzynarodowego projektu Interreg STREFOWA.

Każdego roku na obszarze Unii Europejskiej marnuje się 88 milionów ton żywności o rynkowej wartości około 143 mld euro. Oprócz żywności samej w sobie, zmarnowane zostają także zasoby naturalne i nakład pracy, które potrzebne były do jej wytworzenia. Chcąc zmniejszać straty i marnotrawstwo żywności potrzebne są zarówno rozwiązania systemowe, jak indywidualny wysiłek każdego z nas. Stąd inicjatywa Food Waste Hackathon.

Podczas wrocławskiego Food Waste Hackathonu uczestnicy zmierzą się z następującymi wyzwaniami:

  • Jak usprawnić logistykę przekazywania produktów (zwłaszcza wymagających zapewnienia warunków chłodniczych) na potrzeby Banków Żywności?
  • Jak ograniczać marnotrawstwo żywności w branży hotelarskiej?
  • W jaki sposób organizować domowe kompostowanie?
  • Jak rozwijać ruch foodsharing w Polsce?

Propozycje aplikacji zostaną ocenione przez jury, a najlepsze z nich nagrodzone!

 

Food Waste Hackathon odbędzie w Mercure Wrocław Centrum (pl. Dominikański 1)Partnerami wydarzenia są Orbis Hotel Group, Bank Żywności we Wrocławiu, Foodsharing Wrocław, ABRYS, Solvena oraz AmRest Sp. z o.o. zarządzająca marką KFC w Europie Środkowej. Wydarzenie to jest elementem projektu Interreg STREFOWA (www.reducefoodwaste.eu), w którym biorą udział organizatorzy wydarzenia Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oraz Federacja Polskich Banków Żywności.

 

Więcej informacji na:

https://www.facebook.com/reducefoodwaste.eu/

http://www.reducefoodwaste.eu/polski-food-waste-hackathon.html

7 marca 2018

Nakarmić tych, których nie widać. 16-17 marca rusza Wielkanocna Zbiórka Żywności Banków Żywności

Samotni rodzice i osoby starsze, niedożywione dzieci, osoby zmagające się z chorobami, ludzie, których mimo pracy, nie stać na zakup żywności. Niewidoczni. Choć potrzebują pomocy, to nie spotkamy ich na ulicy czy... czytaj dalej

17 kwietnia 2018

Ruszyła II edycja programu “Extra Szkolna Stołówka”

Trwa program „Extra Szkolna Stołówka”, którego celem jest poprawa warunków, w jakich dzieci spożywają posiłki w szkole, a także edukacja dotycząca kształtowania w najmłodszych właściwych nawyków... czytaj dalej

23 marca 2018

Jadłonomia, Qmam Kaszę i Kuchnia w formie w smacznej kampanii 1%

Federacja Polskich Banków Żywności przygotowała kampanię 1%, w ramach której zachęca do kreatywnego wykorzystania w kuchni produktów, najczęściej marnowanych w naszych domach. Przepisy na dania do tej kampanii... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności