14 listopada 2017

Pierwszy w Polsce Food Waste Hackathon

W dniach 17-19 listopada 2017 w odbędzie się pierwszy w Polsce Food Waste Hackathon. Specjaliści IT, eksperci ds. odpadów żywności, praktycy oraz aktywiści społeczni i entuzjaści spotkają się we Wrocławiu, by wspólnie pracować nad rozwiązaniami społecznymi. Ich celem będzie stworzenie innowacyjnych projektów aplikacji mobilnych i sieciowych, które pomogą walczyć z marnowaniem żywności. Wydarzenie jest częścią międzynarodowego projektu Interreg STREFOWA.

Każdego roku na obszarze Unii Europejskiej marnuje się 88 milionów ton żywności o rynkowej wartości około 143 mld euro. Oprócz żywności samej w sobie, zmarnowane zostają także zasoby naturalne i nakład pracy, które potrzebne były do jej wytworzenia. Chcąc zmniejszać straty i marnotrawstwo żywności potrzebne są zarówno rozwiązania systemowe, jak indywidualny wysiłek każdego z nas. Stąd inicjatywa Food Waste Hackathon.

Podczas wrocławskiego Food Waste Hackathonu uczestnicy zmierzą się z następującymi wyzwaniami:

  • Jak usprawnić logistykę przekazywania produktów (zwłaszcza wymagających zapewnienia warunków chłodniczych) na potrzeby Banków Żywności?
  • Jak ograniczać marnotrawstwo żywności w branży hotelarskiej?
  • W jaki sposób organizować domowe kompostowanie?
  • Jak rozwijać ruch foodsharing w Polsce?

Propozycje aplikacji zostaną ocenione przez jury, a najlepsze z nich nagrodzone!

 

Food Waste Hackathon odbędzie w Mercure Wrocław Centrum (pl. Dominikański 1)Partnerami wydarzenia są Orbis Hotel Group, Bank Żywności we Wrocławiu, Foodsharing Wrocław, ABRYS, Solvena oraz AmRest Sp. z o.o. zarządzająca marką KFC w Europie Środkowej. Wydarzenie to jest elementem projektu Interreg STREFOWA (www.reducefoodwaste.eu), w którym biorą udział organizatorzy wydarzenia Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oraz Federacja Polskich Banków Żywności.

 

Więcej informacji na:

https://www.facebook.com/reducefoodwaste.eu/

http://www.reducefoodwaste.eu/polski-food-waste-hackathon.html

8 września 2020

⅓ jedzenia się marnuje. Uratuj ją! Too Good To Go wraz z partnerami startuje z edukacyjną kampanią przeciwdziałającą marnowaniu jedzenia i zmianom klimatycznym

To nie przypadek, że na tej kreacji ⅓ jest wydarta. Na przykładzie tego plakatu chcemy pokazać, jak to wygląda w praktyce. Aż 1/3 całej wyprodukowanej na świecie idealnie świeżej i pysznej żywności nigdy nie... czytaj dalej

7 września 2020

Kolejna edycja “Od uprawy do potrawy”!

To już dzisiaj! Z dumą ogłaszamy nadejście kolejnej, V edycji programu Tesco „Od uprawy do potrawy”, którego jesteśmy honorowym partnerem! Nadszedł czas na nowe atrakcje i solidną dawkę wiedzy oraz zabawy! W... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności