22 listopada 2023 r. odbyła się konferencja online podsumowująca projekt „Samorządy nie marnują”, która zgromadziła blisko 300 uczestników z całej Polski.
Spotkanie otworzyła dyrektorka Federacji Polskich Banków Żywności, Katarzyna Lipka Szostak, która opowiadała o projekcie „Samorządy nie marnują” i wyzwaniach związanych z jego realizacją. Nie zabrakło informacji o roli samorządu terytorialnego w ograniczaniu marnowania żywności.
Kolejno prezentowała Maria Wiśnicka z Fundacji Sendzimira, która argumentowała dlaczego samorządy i organizacje społeczne potrzebują siebie nawzajem, by ograniczać marnotrawstwo zasobów.
Następnie Katarzyna Wysocka z urzędu miasta omówiła Wrocławski Manifest Żywnościowy, opowiadając o perspektywie stolicy Dolnego Śląska na ograniczenie marnowania żywności.
W ostatniej części przedstawiono dwie wypracowane w ramach projektu strategie niemarnowania. Pierwsza z nich dotyczyła miasta Wałcz i została opracowana we współpracy z Pilskim Bankiem Żywności. Druga natomiast objęła Ciechanów, szóste co do wielkości miasto w województwie mazowieckim. Tam również dokument strategii powstawał przy wsparciu lokalnego Banku Żywności.