6 grudnia 2023

Podsumowanie konferencji „Samorządy nie marnują”

22 listopada 2023 r. odbyła się konferencja online podsumowująca projekt „Samorządy nie marnują”, która zgromadziła blisko 300 uczestników z całej Polski.

Spotkanie otworzyła dyrektorka Federacji Polskich Banków Żywności, Katarzyna Lipka Szostak, która opowiadała o projekcie „Samorządy nie marnują” i wyzwaniach związanych z jego realizacją. Nie zabrakło informacji o roli samorządu terytorialnego w ograniczaniu marnowania żywności.

Kolejno prezentowała Maria Wiśnicka z Fundacji Sendzimira, która argumentowała dlaczego samorządy i organizacje społeczne potrzebują siebie nawzajem, by ograniczać marnotrawstwo zasobów.

Następnie Katarzyna Wysocka z urzędu miasta omówiła Wrocławski Manifest Żywnościowy, opowiadając o perspektywie stolicy Dolnego Śląska na ograniczenie marnowania żywności.

W ostatniej części przedstawiono dwie wypracowane w ramach projektu strategie niemarnowania. Pierwsza z nich dotyczyła miasta Wałcz i została opracowana we współpracy z Pilskim Bankiem Żywności. Druga natomiast objęła Ciechanów, szóste co do wielkości miasto w województwie mazowieckim. Tam również dokument strategii powstawał przy wsparciu lokalnego Banku Żywności.

16 października 2024

45% Polaków wyrzuca jedzenie – badania Banków Żywności

Aż 45% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach, a wśród produktów które najczęściej lądują w koszach są: pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała... czytaj dalej

23 września 2024

„Podróż do Krainy Zdrowia” uczy, jak wspólnie budować zdrową przyszłość dzieci

Banki Żywności i Fundacja Auchan startują z nową akcją edukacyjną „Podróż do Krainy Zdrowia”. Inicjatywa ma na celu promowanie zdrowego stylu życia wśród rodzin, a także edukację dzieci i rodziców w... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności