Najczęściej Marnowane Produkty
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Globalna pandemia nie przeszkodziła ekonomicznej edukacji najbardziej zagrożonych grup. Od marca ubiegłego roku Banki Żywności zrealizowały aż 200 warsztatów poświęconych zarządzaniu finansami osobistymi i rozwiązywaniu problemu zadłużenia w ramach projektu Finansowo Silni. Zakończenie projektu planowane jest na koniec sierpnia.
Finansowo Silni to autorski program edukacyjny stworzony przez ekspertów Federacji Polskich Banków Żywności. Jego celem jest szerzenie wiedzy o domowych finansach wśród osób zagrożonych wykluczeniem, znajdujących się w kryzysie bezdomności, seniorów oraz wszystkich tych, do których na co dzień kierowana jest pomoc żywnościowa w ramach unijnego Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa (POPŻ). Jest to jedyna tego typu inicjatywa w całym kraju dla tak szczególnej grupy odbiorców.
Spotkania edukacyjne odbyły się zarówno w dużych miastach, takich jak Gdańsk, Białystok czy Wrocław, jak i w mniejszych miejscowościach, np. w Tczewie i Ciechanowie. Za koordynację projektu odpowiadała Federacja Polskich Banków Żywności. W programie wzięło udział ponad 20 trenerów, a dzięki organizowanym warsztatom wiedza dotarła do przeszło 2340 potrzebujących.
– Program Finansowo Silnych okazał się być teraz potrzebny jeszcze bardziej niż kiedykolwiek. Wiele osób już dziś doświadcza problemów finansowych spowodowanych epidemią COVID-19. Obecnie prawie ponad 1 mln Polaków pozostaje bez pracy, a rozpoczynający się kryzys ekonomiczny może niestety pogorszyć te statystyki[1]. Chcemy wyposażyć ludzi w niezbędną wiedzę, aby jak najlepiej poradzili sobie z trudnymi sytuacjami finansowymi, jakie spotykają ich w życiu. Cieszymy się, że mogliśmy stworzyć taki projekt i mamy nadzieję, że zdobyta wiedza zaprocentuje w przyszłości u naszych podopiecznych. – podkreśla Dorota Jezierska, wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności i prezes Banku Żywności w Ciechanowie, który bierze udział w projekcie.
Dane nie napawają optymizmem – na koniec czerwca bezrobocie w naszym kraju wynosiło już ponad 6,1%[2], a niemal co 3 Polak z powodu pandemii stracił część dochodów[3]. Według ekspertów ekonomiczne skutki kryzysu będziemy odczuwać jeszcze przez wiele miesięcy. Tymczasem jeszcze przed wybuchem epidemii niemal 3 mln Polaków miało problem z terminowym spłacaniem zobowiązań kredytowych[4]. To m.in. temu problemowi poświęcone były warsztaty Finansowo Silni. Uczestnicy uczyli się w nich, jak zaciągać pożyczki na dogodnych warunkach i jak radzić sobie prawnie w sytuacji, w której zabraknie środków na ich spłatę. Brak takiej wiedzy sprawia, że wiele osób, szczególnie starszych, staje się ofiarami nadużyć instytucji para-bankowych i innego rodzaju oszustów. Twórcy projektu wyszli z założenia, że zmiana zaczyna się od kształtowania podstawowych nawyków i wdrażania ich w codzienne życie. Scenariusze zajęć były więc niezwykle praktyczne, a historie omawiane podczas spotkań – z życia wzięte. Dlatego podczas spotkań można było dowiedzieć się nie tylko jak sprawdzić realne oprocentowanie kredytu, ale także co zrobić, kiedy kupiony produkt ma wady, jak korzystać z przysługujących nam praw konsumenta, a nawet w jaki sposób planować zakupy spożywcze, żeby nie marnować ani żywności, ani pieniędzy.
Każdy uczestnik spotkania na zakończenie otrzymał podręczną broszurę, w której opisano 10 praktycznych zasad do zastosowania w codziennym życiu. W trakcie warsztatów korzystano także ze specjalnie stworzonej na potrzeby programu gry planszowej, która pozwala na symulacje różnych sytuacji, na które uczestnicy mogą natrafić w swoim codziennym życiu. Można dowiedzieć się z niej np. jak odstąpić od umowy zakupu, co zrobić w przypadku utraty dowodu osobistego oraz jaka jest różnica miedzy windykacją i egzekucją komorniczą.
Projekt „Finansowo Silni” jest realizowany przez Federację Polskich Banków Żywności z Narodowym Bankiem Polskim w ramach programu edukacji ekonomicznej. Więcej informacji o projekcie na stronie www.bankizywnosci.pl/finansowo-silni/.
[1] GUS, GUS, Bezrobocie Rejestrowane, czerwiec 2020
[2] ibidem
[3] BIG InfoMonitor, Maison&Partners, kwiecień 2020
[4] BIG InfoMonitor, marzec 2020
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Unia Europejska (UE) stoi przed poważnym wyzwaniem związanym z marnowaniem żywności, jak wynika z raportu Eurostatu. W 2022 roku każdy mieszkaniec UE wyrzucił średnio 132 kg żywności, co łącznie dało 59,2 mln... czytaj dalej
Dowiesz się, jak nie marnować jedzenia oraz w jaki sposób działają Banki Żywności.
Ratujemy żywność i przekazujemy ją potrzebującym.
Zapisz się na newsletter