21 grudnia 2021

657 tys. potrzebujących otrzymało pomoc żywnościową

W ramach Podprogramu 2020 POPŻ, z pomocy żywnościowej skorzystało 657 960 osób. Przekazano w ten sposób 34 490 ton żywności, z której przygotowano 1 533 479 posiłków oraz 3 148 137 paczek żywnościowych.

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest projektem realizowanym w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Fund for European Aid to the Most Deprived – FEAD), który zapewnia wsparcie osobom najuboższym. Za zarządzanie programem odpowiada Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, natomiast za proces dystrybucji żywności – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Z pomocy mogą skorzystać m.in. osoby starsze, chore, bezrobotne, niepełnosprawne, które spełniają również wskazane kryterium dochodowe i uzyskały skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej. Paczki i posiłki trafiają do beneficjentów w całej Polsce poprzez Banki Żywności, które współpracują z 1 457 lokalnymi i regionalnymi organizacjami partnerskimi.

W Podprogramie 2020 ze wsparcia skorzystało aż 657 960 osób, które otrzymały artykuły spożywcze, w tym m.in. makaron, ryż, mleko, ser, konserwy, olej czy cukier.

W ostatnim roku osób potrzebujących pomocy niestety przybyło w Polsce – według danych GUS aż 5,2% Polaków żyje poniżej progu ubóstwa. Dlatego tak ważne są takie programy jak POPŻ, które swoją skuteczność i szeroki zasięg zawdzięczają udanej współpracy między administracją publiczną a organizacjami pozarządowymi. Łącząc nasze siły możemy dotrzeć do wielu osób w trudnej sytuacji i zapewnić im wsparcie – komentuje Beata Ciepła, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

W ramach POPŻ odbywają się również działania towarzyszące, których celem jest edukacja w zakresie m.in. wiedzy z dietetyki, finansów czy niemarnowania żywności. W trakcie Podprogramu 2020 edukatorzy Banków Żywności zrealizowali łącznie 5 650 działań dla 58 763 osób. Uczestnicy zajęć mogli poznać zdrowe i smaczne przepisy, dowiedzieć się jak efektywnie zarządzać swoimi wydatkami czy w jaki sposób uniknąć marnowania żywności.

 

18 grudnia 2024

Pusty talerz przy wigilijnym stole i wyrzucone sałatki – podejście Polaków do świątecznych tradycji

Grudzień to czas magicznej atmosfery, rodzinnych spotkań i wspólnego świętowania. W polskiej tradycji Święta Bożego Narodzenia zajmują szczególne miejsce, łącząc rytuały przy wigilijnym stole z symboliką... czytaj dalej

4 grudnia 2024

317 ton w Świątecznej Zbiórce Żywności

Ponad 317 ton darowizn żywnościowych zostało zebranych w trakcie 28. edycji Świątecznej Zbiórki Żywności, organizowanej przez Banki Żywności. Pomoc trafi organizacji i instytucji społecznych: jadłodajni,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności