21 grudnia 2021

657 tys. potrzebujących otrzymało pomoc żywnościową

W ramach Podprogramu 2020 POPŻ, z pomocy żywnościowej skorzystało 657 960 osób. Przekazano w ten sposób 34 490 ton żywności, z której przygotowano 1 533 479 posiłków oraz 3 148 137 paczek żywnościowych.

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest projektem realizowanym w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Fund for European Aid to the Most Deprived – FEAD), który zapewnia wsparcie osobom najuboższym. Za zarządzanie programem odpowiada Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, natomiast za proces dystrybucji żywności – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Z pomocy mogą skorzystać m.in. osoby starsze, chore, bezrobotne, niepełnosprawne, które spełniają również wskazane kryterium dochodowe i uzyskały skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej. Paczki i posiłki trafiają do beneficjentów w całej Polsce poprzez Banki Żywności, które współpracują z 1 457 lokalnymi i regionalnymi organizacjami partnerskimi.

W Podprogramie 2020 ze wsparcia skorzystało aż 657 960 osób, które otrzymały artykuły spożywcze, w tym m.in. makaron, ryż, mleko, ser, konserwy, olej czy cukier.

W ostatnim roku osób potrzebujących pomocy niestety przybyło w Polsce – według danych GUS aż 5,2% Polaków żyje poniżej progu ubóstwa. Dlatego tak ważne są takie programy jak POPŻ, które swoją skuteczność i szeroki zasięg zawdzięczają udanej współpracy między administracją publiczną a organizacjami pozarządowymi. Łącząc nasze siły możemy dotrzeć do wielu osób w trudnej sytuacji i zapewnić im wsparcie – komentuje Beata Ciepła, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

W ramach POPŻ odbywają się również działania towarzyszące, których celem jest edukacja w zakresie m.in. wiedzy z dietetyki, finansów czy niemarnowania żywności. W trakcie Podprogramu 2020 edukatorzy Banków Żywności zrealizowali łącznie 5 650 działań dla 58 763 osób. Uczestnicy zajęć mogli poznać zdrowe i smaczne przepisy, dowiedzieć się jak efektywnie zarządzać swoimi wydatkami czy w jaki sposób uniknąć marnowania żywności.

 

8 lipca 2025

Najczęstsze powody wyrzucania jedzenia w gospodarstwach domowych

Marnowanie jedzenia to problem, którego często nie dostrzegamy, dopóki nie wyrzucamy do kosza zepsutych produktów lub niezjedzonych resztek. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tak wiele żywności trafia na... czytaj dalej

7 lipca 2025

Beata Ciepła odznaczona przez Prezydenta RP

Z ogromną dumą informujemy, że Beata Ciepła, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności, oraz Marek Borowski, prezes Bank Żywności w Olsztynie, zostali uhonorowani przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności