17 grudnia 2018

„Postaw talerz na Święta. Zaproś na Wigilię tych, których nie zaprasza nikt” – marka Ambition wspiera Banki Żywności

10 grudnia ruszyła akcja „Postaw talerz na Święta” realizowana we współpracy Federacji Polskich Banków Żywności z firmą Dajar, producentem marki Ambition. Celem akcji jest wsparcie działalności Banków Żywności poprzez przekazanie im 1% ze sprzedaży produktów marki Ambition w sklepie Dajar.pl oraz sklepach Dajar Home&Garden w okresie 10-23 grudnia br. Dzięki przekazanym środkom, w spotkaniach wigilijnych zorganizowanych przez 10 Banków Żywności wspólnie z organizacjami partnerskimi, będzie mogło uczestniczyć 5000 osób.

Niestety nie każdy ma możliwość spędzenia Świąt przy bogato zastawionym stole. W ubiegłym roku, dzięki akcji Postaw talerz na Święta w spotkaniach wigilijnych wzięło udział ponad 2300 osób. Cieszymy się, że również w tym roku  Banki Żywności otrzymają wsparcie i będą mogły zapewnić Wigilię dla tych, których nie zaprasza nikt. Tegoroczna pomoc firmy Dajar jest jeszcze większa, dzięki czemu możemy podwoić skalę przedsięwzięcia. Wigilijny stół zastawiony zostanie przez lokalne Banki Żywności dla osób najbardziej potrzebujących w Chorzowie, Elblągu, Toruniu, Tarnobrzegu, Siedlcach, Opolu, Lublinie, Olsztynie, Chojnicach i Warszawiemówi Dorota Jezierska, Wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Z codziennego wsparcia Banków Żywności korzystają osoby w trudnej sytuacji życiowej, m.in.  osoby starsze, bezdomne, z niepełnosprawnościami. Jedzenie trafia też do świetlic, ognisk wychowawczych dla dzieci, organizacji pomagających dzieciom, domów samotnej matki, jadłodajni i innych organizacji, które prowadzą zbiorowe żywienie bądź przekazują żywność bezpośrednio osobom potrzebującym. Pomoc zapewniana przez Banki Żywności jest wciąż potrzebna w Polsce, ponieważ poniżej ustawowej granicy ubóstwa żyje wciąż ponad 4,1 mln osób a 1,6 mln w ubóstwie skrajnym.

 

16 października 2020

Ponad 53% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność. Czy pandemia zmieni nasz stosunek do jedzenia?

Bułka, banan, pomidor i serek wiejski. To nie przepis na pożywne śniadanie, ale produkty, które trafiają do kosza w ponad połowie polskich gospodarstw domowych. Banki Żywności wraz z partnerami zbadały, dlaczego... czytaj dalej

12 października 2020

Czy pandemia nauczyła nas szanować jedzenie? Nowe dane o marnowaniu w Polsce

Miliardy ton gazów cieplarnianych, biliony litrów wody, miliony ton metanu… To nie straty powodowane przez fabryki czy kopalnie, a skutki marnowania jedzenia! Z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Żywności,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności