18 lipca 2019
Prawie 35 tys. ton żywności trafiło do najbardziej potrzebujących
Pora na podsumowanie kolejnego podprogramu w ramach POPŻ. W ciągu ostatnich 10 miesięcy z pomocy w ramach unijnego funduszu skorzystało ponad 736 tysięcy osób. Wynik przekroczył początkowe założenia, a dzięki sprawnej realizacji pomoc żywnościowa pomogła w przygotowaniu ponad 1,2 mln posiłków oraz 3,8 mln paczek żywnościowych.
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 to projekt realizowany w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Fund for European Aid to the Most Deprived – FEAD).
Aby skorzystać z pomocy POPŻ, osoba w trudnej sytuacji życiowej powinna zgłosić się do swojego Ośrodka Pomocy Społecznej, skąd otrzyma skierowanie do obioru paczki żywnościowej lub do skorzystania z posiłku. Beneficjentami programu są osoby starsze, chore, bezrobotne, bezdomne czy rodzice samotnie wychowujący dzieci, spełniające określone wymogi finansowe.
– W ostatnim czasie obserwujemy gwałtowny wzrost cen produktów żywnościowych.
W ciągu roku był to skok na poziomie 5%. To między innymi rosnący koszt zakupów spożywczych wpływa na przyrost liczby osób żyjących w skrajnym ubóstwie. Według najnowszych danych GUS za 2018 roku, już 2 mln Polaków to osoby doświadczające głębokiej biedy. To pokazuje, jak wielu ludzi w naszym kraju znajduje się w trudnej sytuacji życiowej. Pomoc świadczona przez Banki Żywności w ramach POPŻ pomaga właśnie tym ludziom, dzięki czemu mamy realny wpływ na zmniejszanie problemu niedożywienia w naszym kraju. Tym bardziej cieszymy się, że w Podprogramie 2018 roku pomoc trafiła do niemal 5% osób więcej, niż początkowo zakładaliśmy. – komentuje Beata Ciepła, wiceprezeska Federacji Polskich Banków Żywności i prezes Banku Żywności w Krakowie.
W Podprogramie 2018, aż 736 555 osób skorzystało z pomocy POPŻ niesionej przez 31 Banków Żywności w całej Polsce. Banki Żywności, współpracując z organizacjami partnerskimi lokalnymi, zajmują się m.in. magazynowaniem i dystrybucją żywności dostarczanej przez producentów w ramach POPŻ. Do osób w trudnej sytuacji życiowej trafiają np. warzywa konserwowe, makaron, ryż, mleko UHT, ser, konserwy, olej czy cukier.
Ważnym elementem programu, poza pomocą żywnościową, są także działania towarzyszące. Prowadzone w ramach POPŻ warsztaty o tematyce niemarnowania żywności czy szkolenia ekonomiczne sprawia, że sporo dzieje się także w obszarze budowania świadomości aspektów klimatycznych i ekologicznych. W podprogramie 2018 odbyło się 5034 tego typu spotkań – o 500 więcej niż zakładano – dla około 87 tysięcy osób. W trakcie warsztatów uczestnicy pod okiem doświadczonych edukatorów poznawali przepisy na zdrowe, smaczne dania, które powinny stanowić bazę zdrowej, zbilansowanej diety. Spotkania edukacyjne mają także na celu uświadamiać beneficjentom programu wartość żywności i konsekwencje wynikające z jej marnowania – społeczne, ekonomiczne, a nawet ekologiczne.
Banki Żywności na każdym etapie realizacji projektu dbają o przestrzeganie wszelkich zasad bezpieczeństwa, przejrzystość procesu czy bieżący dostęp do informacji wszystkich zaangażowanych podmiotów. Ponadto, organizacja troszczy się również o zachowanie takich warunków wydawania żywności, aby osoby najbardziej potrzebujące nie były narażone na stygmatyzację.
Kolejny etap projektu POPŻ 2014-2020, podprogram 2019, rozpocznie się we wrześniu. Szczegółowe informacje będą pojawiać się na stronach lokalnych Banków Żywności.