16 lipca 2018

Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020

Produkty dla 759 573 potrzebujących – podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 PODROGRAM 2017

Federacja Polskich Banków Żywności w okresie od sierpnia 2017 roku do czerwca 2018 roku zrealizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa (POPŻ) w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Banki Żywności przekazały łącznie 4 301 411 paczek i 1 501 078 posiłków. Uruchomiono warsztaty mające na celu włączenie społeczne poprzez m.in. warsztaty ekonomiczne, żywieniowe, warsztaty kulinarne oraz o niemarnowaniu żywności.

Banki Żywności to sieć 31 organizacji społecznych działających w całej Polsce. Wspierają one pomocą żywnościową osoby najbardziej potrzebujące. Każdy z Banków Żywności ma sieć sprawdzonych, różnorodnych organizacji, dzięki czemu może skutecznie docierać z pomocą w swoim regionie.  Banki Żywności aktywnie uczestniczą w dyskusjach na temat pomocy żywnościowej, jak również formułowaniu zmian w programie POPŻ, aby odpowiadał on potrzebom ludzi i możliwościom organizacji.

Banki Żywności w podprogramie 2017 przekazały łącznie 37 231 ton żywności o wartości ponad 184 mln zł.  We współpracy z 1338 organizacjami partnerskimi żywność została przekazana do 759 573 osób w całej Polsce. Były to osoby doświadczające bezdomności, osoby niepełnosprawne, bezrobotne, marginalizowane społecznie.

Niesienie pomocy żywnościowej wynika z misji Banków Żywności, ale również z głębokiego przeświadczenia, że żywność to dobro budujące godność każdego człowieka. Jest podstawą egzystencji i nie powinno jej zabraknąć nikomu, dlatego działamy i chcemy działać dalej.” – Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.

Osoby potrzebujące otrzymywały produkty takie jak: groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, buraczki wiórki, makaron jajeczny i bezglutenowy, ryż, kasza gryczana, mleko, ser żółty, filet z makreli, kabanosy wieprzowe, szynka drobiowa i wieprzowa, pasztet wieprzowy, gulasz z warzywami, miód wielokwiatowy, cukier, olej rzepakowy .

Działania Towarzyszące POPŻ to warsztaty o tematyce kulinarnej, żywieniowo-dietetycznej, ekonomicznej oraz niemarnowania żywności. W 5325 warsztatach wzięło udział ponad 88 457 osób.

„W warsztatach poświęconych nauce prawidłowego żywienia, kulinarnych, gospodarowania żywnością oraz budżetem domowym, uczestnicy poznali wiele praktycznych wskazówek, ale przede wszystkim mogli poczuć się częścią grupy, przełamać własne bariery związane z wyjściem z domu lub publicznym zabraniem głosu oraz nawiązać nowe relacje sąsiedzkie. Były to piękne doświadczenia wspólnie spędzonego czasu”. – Beata Ciepła, Wiceprezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.

Podprogram 2018 rusza już we wrześniu 2018. Osoby potrzebujące dalej będą mogły liczyć na pomoc żywnościową. W nowej edycji programu Banki Żywności przekażą około 35 tys ton żywności z 21 produktów. Planujemy kontynuację sprawdzonych już warsztatów edukacyjnych w całej Polsce.

8 lipca 2025

Najczęstsze powody wyrzucania jedzenia w gospodarstwach domowych

Marnowanie jedzenia to problem, którego często nie dostrzegamy, dopóki nie wyrzucamy do kosza zepsutych produktów lub niezjedzonych resztek. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tak wiele żywności trafia na... czytaj dalej

7 lipca 2025

Beata Ciepła odznaczona przez Prezydenta RP

Z ogromną dumą informujemy, że Beata Ciepła, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności, oraz Marek Borowski, prezes Bank Żywności w Olsztynie, zostali uhonorowani przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności