Bezy

Lista składników:

  • białka
  • cukier ( 50 g cukru na każde białko)
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • dodatki – ubita śmietana 30%, owoce, czekolada

Sposób przygotowania:

Białka przełożyć do wysokiego naczynia lub większej miski. Dodać sól i ubić na sztywną pianę. Gdy piana nie będzie wypadać z miski można zacząć wsypywać cukier i nadal miksować. Cukier trzeba dodawać bardzo powoli, łyżka po łyżce, tak by mógł całkowicie się rozpuścić. Gdy nie będzie wyczuwalny w bezie, wlać do niej sok z cytryny i wsypać mąkę ziemniaczaną i wmieszać do masy. Masa powinna być sztywna i bez problemu się formować. Na blaszce do pieczenia rozłożyć papier i na niego łyżką wykładać bezy nadając im okrągły kształt. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Wstawić bezy i piec przez 5 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 110 i suszyć przez godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Bezy można dekorować ulubioną konfiturą, sezonowymi owocami, bitą śmietaną, bakaliami,  czy rozpuszczoną czekoladą.

Przepis pochodzi z książki „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku” Sylwii Majcher, opublikowany za zgodą autorki.

Banki Żywności ratują jedzenie przed zmarnowaniem i przekazują je ubogim.

Moglibyśmy uratować więcej żywności, gdybyśmy mieli fundusze na transport, czyli przewóz jedzenia od dostawców do potrzebujących. Dlatego potrzebujemy Twojego 1% podatku.

Wpisz w formularzu PIT nasz nr KRS 0000063599 lub pobierz darmowy program PIT.

POBIERZ PROGRAM PIT

Bezy

Lista składników: białka cukier ( 50 g cukru na każde białko) szczypta soli łyżeczka soku z cytryny... czytaj dalej

Grzanki z pastą z warzyw z rosołu

Lista składników: 2 kromki ulubionego pieczywa warzywa z rosołu – seler, por, cebula, pietruszka pół... czytaj dalej

Zobacz wszystkie przepisy