Bezy
Lista składników: białka cukier ( 50 g cukru na każde białko) szczypta soli łyżeczka soku z cytryny... czytaj dalej
Kromki chleba natrzeć delikatnie oliwą i podpiec do zarumienienia w tosterze lub piekarniku ( w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni około 3-5 minut). Warzywa z rosołu odsączyć i przełożyć do blendera. Dodać kumin, sok z cytryny, łyżeczkę oliwy i ząbek czosnku. Zmiskować na gładką pastę. Na koniec doprawić solą i pieprzem i wymieszać z natką kolendry lub pietruszki. Pastę można traktować też jako dip, wystarczy dodać do niej 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Przepis pochodzi z książki „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku” Sylwii Majcher, opublikowany za zgodą autorki.
Lista składników: białka cukier ( 50 g cukru na każde białko) szczypta soli łyżeczka soku z cytryny... czytaj dalej
Lista składników: 2 kromki ulubionego pieczywa warzywa z rosołu – seler, por, cebula, pietruszka pół... czytaj dalej
Dowiesz się, jak nie marnować jedzenia oraz w jaki sposób działają Banki Żywności.
Ratujemy żywność i przekazujemy ją potrzebującym.
Zapisz się na newsletter