Placuszki z resztek kaszy jaglanej

Składniki:

  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • jajko
  • szklanka mąki
  • pół szklanki mleka
  • jabłko
  • pół łyżeczki cynamonu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce i miód do dekoracji
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kaszę wymieszać z mlekiem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon. Zmiskować. Jabłko pokroić w kostkę. Wmieszać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej. Na gorącym układać po łyżce ciasta. Smażyć z obu stron na małym ogniu przez kilka minut do zarumienienia.

Przepis pochodzi z książki „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku” Sylwii Majcher, opublikowany za zgodą autorki.

Banki Żywności ratują jedzenie przed zmarnowaniem i przekazują je ubogim.

Moglibyśmy uratować więcej żywności, gdybyśmy mieli fundusze na transport, czyli przewóz jedzenia od dostawców do potrzebujących. Dlatego potrzebujemy Twojego 1% podatku.

Wpisz w formularzu PIT nasz nr KRS 0000063599 lub pobierz darmowy program PIT.

POBIERZ PROGRAM PIT

Bezy

Lista składników: białka cukier ( 50 g cukru na każde białko) szczypta soli łyżeczka soku z cytryny... czytaj dalej

Grzanki z pastą z warzyw z rosołu

Lista składników: 2 kromki ulubionego pieczywa warzywa z rosołu – seler, por, cebula, pietruszka pół... czytaj dalej

Zobacz wszystkie przepisy