17 marca 2021

Ratownicy żywności w natarciu. Ruszają Pola Aktywności− projekt dla organizacji społecznych, które walczą z marnowaniem jedzenia.

Federacja Polskich Banków Żywności w ramach programu Aktywni Obywatele Fundusz Krajowy startuje z działaniami, które wzmocnią lokalne organizacje, zajmujące się ratowaniem jedzenia i przekazywaniem go potrzebującym. Projekt ma charakter międzynarodowy. 

Banki Żywności w całej Polsce będą rozwijać system pomocy żywnościowej i mechanizmy ułatwiające dystrybucję produktów spożywczych. Wsparcie obejmie 350 organizacji, m.in poprzez upowszechnienie wiedzy nt. ratowania żywności, zasad logistyki, dotarcia do odbiorców pomocy, ale także poprzez doradztwo i szkolenia z zakresu komunikacji społecznej oraz finansowania tego typu działań.

Pola Aktywności to dwuletni projekt, który ma na celu nie tylko rozwój kompetencji organizacji – obecnych partnerów Banków Żywności, ale także dotarcie do nowych, które nie są zaangażowane w pomoc żywnościową, a chcą poszerzać swoją działalność. Czeka nas również międzynarodowa wymiana doświadczeń – odwiedzimy Matsentralen Norge, czyli odpowiednik Federacji Banków Żywności w Norwegii, a następnie norwescy partnerzy przyjadą do Polski. Te wizyty studyjne z pewnością przyniosą nam wiele inspiracji oraz pomysłów na rozwiązania całościowe. Jesteśmy bowiem przekonani, że oddolne inicjatywy w obszarze ratowania żywności muszą iść w parze ze zmianami systemowymi i prawnymi. − podkreśla Dorota Jezierska, Wiceprezeska Federacji Polskich Banków Żywności.

Dlatego kolejnym elementem projektu jest przygotowanie rekomendacji do Ustawy o przeciwdziałaniu marnowania żywności z 2019 roku*. i wypracowanie zaleceń co do mechanizmów ratowania żywności od producentów i przetwórców. Zgodnie z  zapisami ustawy, po upływie 18 miesięcy od dnia wejścia jej w życie (tj. we wrześniu 2021), Główny Inspektor Ochrony Środowiska, przedstawi Sejmowi i Senatowi ocenę jej funkcjonowania, w szczególności w zakresie zasadności i skuteczności rozwiązań. Niezwykle ważne jest więc, aby organizacje społeczne zabrały również głos i przekazały Głównemu Inspektorowi swoje propozycje zmian.

Ustawa to pierwszy duży krok w tworzeniu kompleksowego systemu, który pomaga nam w walce z marnowaniem żywności. Braliśmy aktywny udział w pracach nad tym aktem i jego uchwaleniem, pracujemy od ponad roku w oparciu o jego zapisy i wiemy że wymaga pewnych poprawek. Zaplanowaliśmy więc w projekcie działania ewaluacyjne i analizy prawne, na podstawie których przygotujemy nasze propozycje zmian. – dodaje Jezierska.

Pola Aktywności to nie tylko szkolenia, warsztaty i ekspertyzy – w ramach projektu powstanie m.in. multimedialny portal edukacyjny na temat ratowania żywności, e-book o modelowych rozwiązaniach w obszarze dystrybucji jedzenia wśród potrzebujących w Polsce i Norwegii, e-book o tym jak mówić o odbiorcach pomocy żywnościowej bez stygmatyzacji, materiały filmowe itp.

Pola Aktywności to projekt realizowany z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy, finansowanego z Funduszy EOG. Jego założenia to wzmocnienie społeczeństwa obywatelskiego, aktywności obywatelskiej oraz upodmiotowienie grup zagrożonych wykluczeniem.

 

*Ustawa z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności; kontekst: https://bankizywnosci.pl/na-ratunek-zywnosci-czas-start-ustawa-wchodzi-w-zycie/

8 lipca 2025

Najczęstsze powody wyrzucania jedzenia w gospodarstwach domowych

Marnowanie jedzenia to problem, którego często nie dostrzegamy, dopóki nie wyrzucamy do kosza zepsutych produktów lub niezjedzonych resztek. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tak wiele żywności trafia na... czytaj dalej

7 lipca 2025

Beata Ciepła odznaczona przez Prezydenta RP

Z ogromną dumą informujemy, że Beata Ciepła, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności, oraz Marek Borowski, prezes Bank Żywności w Olsztynie, zostali uhonorowani przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności