16 stycznia 2020

Relacje z Obchodów Światowego Dnia Żywności – wyróżnienie dla 3 szkół podstawowych w ramach konkursu „Ratuję, nie marnuję”

15 stycznia, wspólnie z organizatorem Tesco Polska, ogłosiliśmy zwycięzców ogólnopolskiego konkursu „Ratuję, nie marnuję”, który polegał na przesłaniu relacji z obchodów Światowego Dnia Żywności. Cieszymy się, że idea niemarnowania żywności i promocja zdrowego odżywiania cieszy się tak pozytywnym odbiorem wśród szkół podstawowych i placówek Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w całej Polsce.

Wśród laureatów znalazły się trzy Szkoły Podstawowe:

I miejsce –  Świetlicowe Pasibrzuszki ze Szkoły Podstawowej w Małkocinie

II miejsce – Klasowy Klub Żywności ze Szkoły Podstawowej nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi im. Janusza Korczaka w Błoniu

III miejsce – Niemarnowalni.pl ze Szkoły Podstawowej nr 25 im. Księdza Jana Twardowskiego w Bielsku-Białej

Nagrodami w konkursie są bony pieniężne oraz warsztaty z edukatorami Banków Żywności dla każdej ze szkół.

Konkurs realizowany był w ramach IV edycji programu edukacyjnego „Od uprawy do potrawy”, organizowanego przez Tesco Polska w partnerstwie z Federacją Polskich Banków Żywności. Do programu może dołączyć każda szkoła podstawowa oraz placówka Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Polsce, zakładając Klub Niemarnowania, który będzie szerzył wśród społeczności szkolnej idee niemarnowania żywności i zdrowego odżywiania.

8 lipca 2025

Najczęstsze powody wyrzucania jedzenia w gospodarstwach domowych

Marnowanie jedzenia to problem, którego często nie dostrzegamy, dopóki nie wyrzucamy do kosza zepsutych produktów lub niezjedzonych resztek. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tak wiele żywności trafia na... czytaj dalej

7 lipca 2025

Beata Ciepła odznaczona przez Prezydenta RP

Z ogromną dumą informujemy, że Beata Ciepła, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności, oraz Marek Borowski, prezes Bank Żywności w Olsztynie, zostali uhonorowani przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności