29 czerwca 2017

Robiąc zakupy w Tesco przekazujesz żywność potrzebującym!

1% z zakupów w Tesco trafi do Banków Żywności

Tesco, wspólnie z ponad 100 dostawcami z całej Europy, rusza z nową kampanią wspierającą Banki Żywności i ich podopiecznych. 1% wartości sprzedanych produktów popularnych marek w okresie 29.06 – 12.07 zostanie przekazany do Banków Żywności, aby dostarczyć posiłki dla najbardziej potrzebujących.

Tesco w Polsce współpracuje z Bankami Żywności już 17 lat, udostępniając swoje sklepy jako miejsce zbiórek żywności. Od października 2013 roku sklepy Tesco dodatkowo przekazują bezpośrednio nadwyżki produktów do lokalnych banków żywności. W tym roku zaś po raz pierwszy w walkę z marnowaniem żywności w tak znacznym stopniu włączyli się dostawcy. W akcji udział biorą między innymi marki takie jak Pepsi, Lipton, Knorr czy Wawel

Na liście produktów, których zakup stanowi wsparcie dla Banków Żywności, jest ponad 900 pozycji. Pełną listę produktów i dodatkowe informacje znaleźć można na stronie tesco.pl/ufunduj-posiłki.

„Dla mnie najlepszym aspektem tej nowej inicjatywy jest to, że po raz pierwszy jesteśmy razem z naszymi partnerami. W Tesco wierzymy, że walka z marnowaniem żywności nie może być wygrana, jeśli ogranicza się do własnych operacji Tesco. Bardzo cieszymy się, że nasi partnerzy również uznają znaczenie tego tematu i wspólnie budujemy koalicję ułatwiającą walkę z marnowaniem żywności branży spożywczej. Dzięki temu możemy pomagać ludziom potrzebującym w naszym otoczeniu”– powiedział Martin Beháň, dyrektor zarządzający Tesco Polska.

To już kolejna wspólna inicjatywa Tesco i Banków Żywności, po zbiórkach żywności i programie przekazywania nadwyżek produktów bezpośrednio ze sklepów. Od rozpoczęcia współpracy w 2013 roku, do potrzebujących trafiła żywność, która wystarczyłaby do przygotowania  8 mln ciepłych posiłków. Tesco zobowiązało się także, iż do 2020 roku wszystkie sklepy sieci w Europie Środkowej umożliwią lokalnym organizacjom charytatywnym odbieranie nadwyżek żywności.

2 lipca 2020

Już są! Poradniki dobrych praktyk ograniczania strat i marnotrawstwa żywności do pobrania

W ramach projektu pt. Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności (PROM) powstały trzy poradniki dobrych praktyk w zakresie... czytaj dalej

25 czerwca 2020

To jeszcze nie koniec. Epidemia trwa, a Banki Żywności wciąż niosą pomoc każdego dnia

Na początku epidemii wszyscy rzuciliśmy się na pomoc. Były zbiórki, wyzwania, grupy wolontariackie w mediach społecznościowych i sporo darowizn rzeczowych. Z biegiem czasu oswoiliśmy koronawirusa, zdjęliśmy... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności