Ekomisja – wyniki konkursu
Banki Żywności od kilku lat prowadzą szeroko zakrojoną akcją edukacyjną wśród dzieci ze szkół podstawowych – „Ekomisję”. Jednym z corocznych elementów tej akcji jest konkurs plastyczny, w... czytaj dalej
Portal ratujemyzywnosc.pl, opracowany przez Federację Polskich Banków Żywności w ramach programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy, to kolejny krok na drodze do zminimalizowania w Polsce zjawiska marnowania żywności i rozwoju wiedzy i kompetencji w tym zakresie wśród organizacji pomocowych w kraju. Informacje zebrane na portalu ułatwią lokalnym organizacjom odbieranie i przekazywanie nadwyżek żywności oraz poszerzanie wiedzy z zakresu m.in. bezpieczeństwa żywności czy obowiązujących przepisów prawa.
W całej Polsce aż 3 300 lokalnych i regionalnych instytucji współpracuje z Bankami Żywności. Dla wielu z nich przekazywanie nadwyżek żywności to tylko jedna z form wsparcia jakie oferują potrzebującym, w związku z tym nie zawsze dysponują niezbędną wiedzą i kompetencjami do organizacji tego typu działań.
Z tego powodu Federacja Polskich Banków Żywności, w ramach programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy, opracowała portal ratujemyzywnosc.pl, który jest pierwszym tego typu kompendium wiedzy o ratowaniu żywności oraz pomocy żywnościowej, skierowanym głównie do organizacji pomocowych, poszukujących informacji i porad w zakresie odbierania i przekazywania nadwyżek żywności.
Budowa portalu to odpowiedź na wyzwania związane z wdrożeniem Ustawy o przeciwdziałaniu marnowania żywności, która spowodowała zwiększenie liczby sklepów przekazujących żywność na cele społeczne. Kluczowa okazała się rozbudowa sieci organizacji pomocowych, które odbiorą żywność z krótkim terminem ważności z pobliskiego sklepu i szybko przekażą ją osobom potrzebującym, a także wzrost poziomu ich kompetencji i wiedzy na temat tych działań – mówi Beata Ciepła, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
Na portalu znajduje się obszerna baza wiedzy oraz inspiracje zebrane od różnych organizacji ratujących żywność. Osoby odwiedzające stronę ratujemyzywnosc.pl odnajdą informacje na temat m.in.: bezpieczeństwa żywności, prawnych aspektów odbierania nadwyżek żywności, świadomej konsumpcji i produkcji. W dziale „Inspiracje” dostępne są opisy dobrych praktyk i innowacyjnych rozwiązań z zakresu ratowania żywności i włączenia społecznego. Powstała także zakładka, w której użytkownicy znajdą odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Dotychczas nie było miejsca, w którym organizacja, chcąca włączyć się w ratowanie żywności, mogła zdobyć wszystkie potrzebne informacje na ten temat. Portal ratujemyzywnosc.pl to efekt współpracy sieci Banków Żywności oraz lokalnych organizacji, które posiadają już doświadczenie w odbieraniu i przekazywaniu żywności. Jest to przestrzeń do upowszechniania wiedzy i doświadczeń, budowana przez praktyków i ekspertów – podsumowuje Beata Ciepła.
Banki Żywności od kilku lat prowadzą szeroko zakrojoną akcją edukacyjną wśród dzieci ze szkół podstawowych – „Ekomisję”. Jednym z corocznych elementów tej akcji jest konkurs plastyczny, w... czytaj dalej
Grudzień to czas magicznej atmosfery, rodzinnych spotkań i wspólnego świętowania. W polskiej tradycji Święta Bożego Narodzenia zajmują szczególne miejsce, łącząc rytuały przy wigilijnym stole z symboliką... czytaj dalej
Dowiesz się, jak nie marnować jedzenia oraz w jaki sposób działają Banki Żywności.
Ratujemy żywność i przekazujemy ją potrzebującym.
Zapisz się na newsletter