9 listopada 2021

Rusza pierwszy portal wiedzy dla organizacji ratujących żywność

Portal ratujemyzywnosc.pl, opracowany przez Federację Polskich Banków Żywności w ramach programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy, to kolejny krok na drodze do zminimalizowania w Polsce zjawiska marnowania żywności i rozwoju wiedzy i kompetencji w tym zakresie wśród organizacji pomocowych w kraju. Informacje zebrane na portalu ułatwią lokalnym organizacjom odbieranie i przekazywanie nadwyżek żywności oraz poszerzanie wiedzy z zakresu m.in. bezpieczeństwa żywności czy obowiązujących przepisów prawa.

W całej Polsce aż 3 300 lokalnych i regionalnych instytucji współpracuje z Bankami Żywności. Dla wielu z nich przekazywanie nadwyżek żywności to tylko jedna z form wsparcia jakie oferują potrzebującym, w związku z tym nie zawsze dysponują niezbędną wiedzą i kompetencjami do organizacji tego typu działań.

Z tego powodu Federacja Polskich Banków Żywności, w ramach programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy, opracowała portal ratujemyzywnosc.pl, który jest pierwszym tego typu kompendium wiedzy o ratowaniu żywności oraz pomocy żywnościowej, skierowanym głównie do organizacji pomocowych, poszukujących informacji i porad w zakresie odbierania i przekazywania nadwyżek żywności.

Budowa portalu to odpowiedź na wyzwania związane z wdrożeniem Ustawy o przeciwdziałaniu marnowania żywności, która spowodowała zwiększenie liczby sklepów przekazujących żywność na cele społeczne. Kluczowa okazała się rozbudowa sieci organizacji pomocowych, które odbiorą żywność z krótkim terminem ważności z pobliskiego sklepu i szybko przekażą ją osobom potrzebującym, a także wzrost poziomu ich kompetencji i wiedzy na temat tych działań – mówi Beata Ciepła, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Na portalu znajduje się obszerna baza wiedzy oraz inspiracje zebrane od różnych organizacji ratujących żywność. Osoby odwiedzające stronę ratujemyzywnosc.pl odnajdą informacje na temat m.in.: bezpieczeństwa żywności, prawnych aspektów odbierania nadwyżek żywności, świadomej konsumpcji i produkcji. W dziale „Inspiracje” dostępne są opisy dobrych praktyk i innowacyjnych rozwiązań z zakresu ratowania żywności i włączenia społecznego. Powstała także zakładka, w której użytkownicy znajdą odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

Dotychczas nie było miejsca, w którym organizacja, chcąca włączyć się w ratowanie żywności, mogła zdobyć wszystkie potrzebne informacje na ten temat. Portal ratujemyzywnosc.pl to efekt współpracy sieci Banków Żywności oraz lokalnych organizacji, które posiadają już doświadczenie w odbieraniu i przekazywaniu żywności. Jest to przestrzeń do upowszechniania wiedzy i doświadczeń, budowana przez praktyków i ekspertów – podsumowuje Beata Ciepła.

16 października 2024

45% Polaków wyrzuca jedzenie – badania Banków Żywności

Aż 45% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach, a wśród produktów które najczęściej lądują w koszach są: pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała... czytaj dalej

23 września 2024

„Podróż do Krainy Zdrowia” uczy, jak wspólnie budować zdrową przyszłość dzieci

Banki Żywności i Fundacja Auchan startują z nową akcją edukacyjną „Podróż do Krainy Zdrowia”. Inicjatywa ma na celu promowanie zdrowego stylu życia wśród rodzin, a także edukację dzieci i rodziców w... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności