9 listopada 2021

Rusza pierwszy portal wiedzy dla organizacji ratujących żywność

Portal ratujemyzywnosc.pl, opracowany przez Federację Polskich Banków Żywności w ramach programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy, to kolejny krok na drodze do zminimalizowania w Polsce zjawiska marnowania żywności i rozwoju wiedzy i kompetencji w tym zakresie wśród organizacji pomocowych w kraju. Informacje zebrane na portalu ułatwią lokalnym organizacjom odbieranie i przekazywanie nadwyżek żywności oraz poszerzanie wiedzy z zakresu m.in. bezpieczeństwa żywności czy obowiązujących przepisów prawa.

W całej Polsce aż 3 300 lokalnych i regionalnych instytucji współpracuje z Bankami Żywności. Dla wielu z nich przekazywanie nadwyżek żywności to tylko jedna z form wsparcia jakie oferują potrzebującym, w związku z tym nie zawsze dysponują niezbędną wiedzą i kompetencjami do organizacji tego typu działań.

Z tego powodu Federacja Polskich Banków Żywności, w ramach programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy, opracowała portal ratujemyzywnosc.pl, który jest pierwszym tego typu kompendium wiedzy o ratowaniu żywności oraz pomocy żywnościowej, skierowanym głównie do organizacji pomocowych, poszukujących informacji i porad w zakresie odbierania i przekazywania nadwyżek żywności.

Budowa portalu to odpowiedź na wyzwania związane z wdrożeniem Ustawy o przeciwdziałaniu marnowania żywności, która spowodowała zwiększenie liczby sklepów przekazujących żywność na cele społeczne. Kluczowa okazała się rozbudowa sieci organizacji pomocowych, które odbiorą żywność z krótkim terminem ważności z pobliskiego sklepu i szybko przekażą ją osobom potrzebującym, a także wzrost poziomu ich kompetencji i wiedzy na temat tych działań – mówi Beata Ciepła, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Na portalu znajduje się obszerna baza wiedzy oraz inspiracje zebrane od różnych organizacji ratujących żywność. Osoby odwiedzające stronę ratujemyzywnosc.pl odnajdą informacje na temat m.in.: bezpieczeństwa żywności, prawnych aspektów odbierania nadwyżek żywności, świadomej konsumpcji i produkcji. W dziale „Inspiracje” dostępne są opisy dobrych praktyk i innowacyjnych rozwiązań z zakresu ratowania żywności i włączenia społecznego. Powstała także zakładka, w której użytkownicy znajdą odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

Dotychczas nie było miejsca, w którym organizacja, chcąca włączyć się w ratowanie żywności, mogła zdobyć wszystkie potrzebne informacje na ten temat. Portal ratujemyzywnosc.pl to efekt współpracy sieci Banków Żywności oraz lokalnych organizacji, które posiadają już doświadczenie w odbieraniu i przekazywaniu żywności. Jest to przestrzeń do upowszechniania wiedzy i doświadczeń, budowana przez praktyków i ekspertów – podsumowuje Beata Ciepła.

8 lipca 2025

Najczęstsze powody wyrzucania jedzenia w gospodarstwach domowych

Marnowanie jedzenia to problem, którego często nie dostrzegamy, dopóki nie wyrzucamy do kosza zepsutych produktów lub niezjedzonych resztek. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tak wiele żywności trafia na... czytaj dalej

7 lipca 2025

Beata Ciepła odznaczona przez Prezydenta RP

Z ogromną dumą informujemy, że Beata Ciepła, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności, oraz Marek Borowski, prezes Bank Żywności w Olsztynie, zostali uhonorowani przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności