9 kwietnia 2020

Ruszyła WebAkademia edukatorów Banków Żywności

Sytuacja pandemii doprowadziła do wstrzymania warsztatów Działań Towarzyszących w programie POPŻ. Nasi edukatorzy, którzy na co dzień uczą zdrowego żywienia odbiorców pomocy żywieniowej, czas izolacji wykorzystują na pogłębianie wiedzy i wymianę doświadczeń.  

Stworzyliśmy WebAkademię – platformę wymiany wiedzy i dobrych praktyk. Za nami już dwa webinaria – na temat standardów prowadzenia szkoleń oraz właściwości zdrowotnych zielonych warzyw. Drugie zagadnienie przybliżyła nam edukatorka i dietetyczka Banku Żywności w Łodzi – Katarzyna Gabrysiak. Podzieliła się ćwiczeniami i zadaniami dla uczestników warsztatów, które są pomocne w utrwaleniu przekazywanej wiedzy.

Chcemy, aby WebAkademia służyła do wymiany wiedzy, doświadczeń i dobrych praktyk działań edukacyjnych. Do prowadzenia webinariów zaprosimy zarówno specjalistów z Banków Żywności, jak i ekspertów zewnętrznych. Planujemy webinaria  ogólne dla wszystkich edukatorów i koordynatorów oraz tematy specjalistyczne: osobne dla edukatorów kulinarnych i finansowych.

Wszystkich edukatorów współpracujących z Bankami Żywności zapraszamy na kolejne spotkania.

23 grudnia 2020

Najlepsze Święta? Te niezmarnowane!

Wiesz, że ponad połowa Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność? Głównym powodem jest jego zepsucie. Dlatego warto dobrze i sprytnie zorganizować sobie kuchenne życie – szczególnie w... czytaj dalej

10 grudnia 2020

Czy 100 ton żywności wystarczy, żeby uratować Święta osób potrzebujących?

Tyle zebrano podczas 24. Świątecznej Zbiórki Żywności, to najniższy wynik od lat, pandemia kolejny raz uderza w najsłabszych.     Według szacunków Banków Żywności przez 6 dni zbiórki stacjonarnej (23-28... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności