9 kwietnia 2020

Ruszyła WebAkademia edukatorów Banków Żywności

Sytuacja pandemii doprowadziła do wstrzymania warsztatów Działań Towarzyszących w programie POPŻ. Nasi edukatorzy, którzy na co dzień uczą zdrowego żywienia odbiorców pomocy żywieniowej, czas izolacji wykorzystują na pogłębianie wiedzy i wymianę doświadczeń.  

Stworzyliśmy WebAkademię – platformę wymiany wiedzy i dobrych praktyk. Za nami już dwa webinaria – na temat standardów prowadzenia szkoleń oraz właściwości zdrowotnych zielonych warzyw. Drugie zagadnienie przybliżyła nam edukatorka i dietetyczka Banku Żywności w Łodzi – Katarzyna Gabrysiak. Podzieliła się ćwiczeniami i zadaniami dla uczestników warsztatów, które są pomocne w utrwaleniu przekazywanej wiedzy.

Chcemy, aby WebAkademia służyła do wymiany wiedzy, doświadczeń i dobrych praktyk działań edukacyjnych. Do prowadzenia webinariów zaprosimy zarówno specjalistów z Banków Żywności, jak i ekspertów zewnętrznych. Planujemy webinaria  ogólne dla wszystkich edukatorów i koordynatorów oraz tematy specjalistyczne: osobne dla edukatorów kulinarnych i finansowych.

Wszystkich edukatorów współpracujących z Bankami Żywności zapraszamy na kolejne spotkania.

4 czerwca 2020

Zakończenie kolejnego etapu projektu. Nowe dane o skali marnowania żywności coraz bliżej

Przez ostatnie półtora roku naukowcy z SGGW i IOŚ badali co my, Polacy, robimy z żywnością – ile kupujemy, jak gotujemy i czy marnujemy jedzenie. Właśnie zakończyliśmy fazę badawczą w projekcie pt.... czytaj dalej

3 czerwca 2020

Wsparcie w kryzysie. Banki Żywności i Coca-Cola HBC razem dla najbardziej potrzebujących

Już za chwilę podopieczni Fundacji „Krok w Przyszłość” otrzymają wsparcie żywnościowe. Wszystko dzięki pracy Banku Żywności w Ciechanowie i pracowników firmy Coca-Cola HBC, którzy wczoraj wspólnie... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności