19 lipca 2019

Sejm uchwalił Ustawę o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności

Podczas dzisiejszego posiedzenia Sejmu RP, Posłowie przegłosowali Ustawę o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Przed nami jeszcze zatwierdzenie Ustawy przez Senat i Prezydenta. Od tego momentu po 14 dniach nowe prawo wejdzie w życie, a zegar zacznie odliczać dni do ostatecznego terminu zawarcia umów z organizacjami pomocowymi. Sklepy mają na to kilka miesięcy.

Według szacunków Banków Żywności, wejście w życie Ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności pozwoli na uratowanie nawet 100 tys. ton żywności więcej niż dotychczas. Sklepy mogą zawierać umowy z dowolną organizacją pomocową, która ma możliwość dystrybucji artykułów spożywczych swoim podopiecznym. Ustawa jest bardzo istotna przede wszystkim ze względów społecznych. Według najnowszych danych GUS za 2018 roku, już 2 mln Polaków to osoby doświadczające skrajnej biedy. Podobnie wzrosła liczba osób żyjących w ubóstwie relatywnym – z 13,4% do 14,2%. To pokazuje, jak wielu ludzi w naszym kraju znajduje się w trudnej sytuacji życiowej.

Od dłuższego czasu przygotowywaliśmy się na wejście nowego prawa w życie. Bardzo cieszy nas, że mimo obaw, udało się uchwalić Ustawę jeszcze w tej kadencji Sejmu. Teraz przed nami dużo pracy i wyzwań, ale z optymizmem patrzymy w przyszłość. Najważniejszym zawsze było, żeby jak najwięcej żywności trafiło na stoły osób potrzebujących, a nie do kosza za supermarketem – mówi Dorota Jezierska, wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Marnowanie jedzenia jest zjawiskiem wielowymiarowym. Wyrzucanie jedzenia niesie za sobą ogromne konsekwencje ekologiczne – emisja gazów cieplarnianych, trującego metanu, marnowanie surowców użytych w produkcji. Ma również niebagatelną rolę w kształtowaniu się cen, koszty utylizacji są bowiem jednym z czynników podnoszących ceny produktów spożywczych. W przeciągu ostatniego roku jest wzrost na poziomie aż 5%. To wszystko wpływa na pogłębianie biedy i problemu niedożywienia w naszym kraju. Ustawa jest niezbędna, aby dokonać trwałej zmiany w tym zakresie.

Do tej pory przepisy przeciwdziałające marnotrawstwu żywności wprowadzono m.in. we Włoszech, Francji, Czechach i Belgii. Wejście w życie Ustawy sprawi, że Polska znajdzie się w gronie krajów, które w aktywny sposób zapobiegają nie tylko marnowaniu jedzenia, ale także podejmują walkę z rosnącym problemem zmian klimatycznych.

Po kilku miesiącach stagnacji, dzięki petycji Banków Żywności, która zebrała ponad 23 tys. głosów poparcia, w trakcie zaledwie 3 dni udało się przyjąć sprawozdanie na posiedzeniu Komisji Gospodarki i Rozwoju, przeprowadzić drugie i trzecie czytanie Ustawy, a w końcu – przyjąć dokument drogą głosowania. Posłowie byli niemal jednomyślni.

Pierwsza wersja Ustawy powstała już w 2015 roku. Projekt zakłada nałożenie na każdy sklep o powierzchni powyżej 250 metrów kwadratowych obowiązku zawarcia umowy z organizacją społeczną, która zagospodaruje niesprzedaną żywność i przekaże ją potrzebującym. Sklepy, które nie zastosują się do postanowień nowego prawa, będą przekazywać 10 groszy za 1 kilogram zmarnowanej żywności.

9 października 2019

Tesco uczy dzieci, jak nie marnować żywności!

Już po raz 4. ruszył skierowany do dzieci ogólnopolski program „Od uprawy do potrawy” realizowany przez Tesco Polska. Partnerem merytorycznym programu są Banki Żywności. Tegoroczna edycja skupia się przede... czytaj dalej

23 września 2019

Zapytanie ofertowe

W związku z realizacją projektu „EkoMisja – nie marnuję” dofinansowanego przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Federacja Polskich Banków Żywności publikuje zapytanie dotyczące... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności