23 maja 2019

Sieć Tesco podwoiła liczbę ratowanej żywności!

Tesco opublikowało kolejny raport o skali marnowania żywności w sklepach swojej sieci. Z raportu wynika, że w ubiegłym roku 66% nadwyżek żywności nadającej się do spożycia zostało przekazanych organizacjom charytatywnym.

W stosunku do pierwszego raportu, który obejmował rok 2016/17, ilość uratowanej przez Tesco żywności zwiększyła się ponad dwukrotnie. W ramach współpracy z Bankami Żywności  w 2018 roku Tesco przekazało ponad 2,8 tys. ton żywności organizacjom charytatywnych. Jak czytamy w raporcie, 66% wygenerowanej przez sieć nadwyżki artykułów spożywczych zostało rozdysponowane na cele dobroczynne. Dodatkowo o 41% zmniejszyła się ilość żywności, która uległa zmarnowaniu.

Tesco to pierwsza i jak dotąd jedyna sieć handlowa, która co roku publikuje raport o skali marnowania. Banki Żywności współpracują z Tesco od 6 lat. W tym okresie coraz więcej sklepów dołączało do inicjatywy – pod koniec 2018 r. już ponad 270 sklepów Tesco zaoferowało nadwyżkę żywności potrzebującym w Polsce. Wspólnie organizujemy również akcję edukacyjną „Od uprawy do potrawy” i tworzymy Kluby Niemarnowania w szkołach. Tesco od lat angażuje się także w Świąteczne Zbiórki Żywności.

Z satysfakcją patrzę na nasze długofalowe partnerstwo z Tesco, dzięki któremu przekazano produkty,  z których można było przygotować aż 5,3 mln posiłków, stanowiących codzienną pomoc rodzinom, osobom starszym i bezdomnym w całej Polsce. – komentuje raport Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

1,6 mln osób w Polsce żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa, czyli dysponuje kwotą w granicach 600 zł miesięcznie. Równocześnie rocznie według jedynych dostępnych badań, w naszym kraju wyrzuca się około 9 mln ton żywności. Chcemy walczyć z tym paradoksem. Banki Żywności zaopatrują najbardziej potrzebujących – osoby starsze, chore, bezdomne, bezrobotne, czy samotnych rodziców w niezbędne artykuły spożywcze, które pozwalają na zapewnienie im pełnowartościowych posiłków. W 2018 roku przekazaliśmy 67 tys. ton żywności partnerskim organizacjom charytatywnym.

16 października 2024

45% Polaków wyrzuca jedzenie – badania Banków Żywności

Aż 45% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach, a wśród produktów które najczęściej lądują w koszach są: pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała... czytaj dalej

23 września 2024

„Podróż do Krainy Zdrowia” uczy, jak wspólnie budować zdrową przyszłość dzieci

Banki Żywności i Fundacja Auchan startują z nową akcją edukacyjną „Podróż do Krainy Zdrowia”. Inicjatywa ma na celu promowanie zdrowego stylu życia wśród rodzin, a także edukację dzieci i rodziców w... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności