23 maja 2019

Sieć Tesco podwoiła liczbę ratowanej żywności!

Tesco opublikowało kolejny raport o skali marnowania żywności w sklepach swojej sieci. Z raportu wynika, że w ubiegłym roku 66% nadwyżek żywności nadającej się do spożycia zostało przekazanych organizacjom charytatywnym.

W stosunku do pierwszego raportu, który obejmował rok 2016/17, ilość uratowanej przez Tesco żywności zwiększyła się ponad dwukrotnie. W ramach współpracy z Bankami Żywności  w 2018 roku Tesco przekazało ponad 2,8 tys. ton żywności organizacjom charytatywnych. Jak czytamy w raporcie, 66% wygenerowanej przez sieć nadwyżki artykułów spożywczych zostało rozdysponowane na cele dobroczynne. Dodatkowo o 41% zmniejszyła się ilość żywności, która uległa zmarnowaniu.

Tesco to pierwsza i jak dotąd jedyna sieć handlowa, która co roku publikuje raport o skali marnowania. Banki Żywności współpracują z Tesco od 6 lat. W tym okresie coraz więcej sklepów dołączało do inicjatywy – pod koniec 2018 r. już ponad 270 sklepów Tesco zaoferowało nadwyżkę żywności potrzebującym w Polsce. Wspólnie organizujemy również akcję edukacyjną „Od uprawy do potrawy” i tworzymy Kluby Niemarnowania w szkołach. Tesco od lat angażuje się także w Świąteczne Zbiórki Żywności.

Z satysfakcją patrzę na nasze długofalowe partnerstwo z Tesco, dzięki któremu przekazano produkty,  z których można było przygotować aż 5,3 mln posiłków, stanowiących codzienną pomoc rodzinom, osobom starszym i bezdomnym w całej Polsce. – komentuje raport Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

1,6 mln osób w Polsce żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa, czyli dysponuje kwotą w granicach 600 zł miesięcznie. Równocześnie rocznie według jedynych dostępnych badań, w naszym kraju wyrzuca się około 9 mln ton żywności. Chcemy walczyć z tym paradoksem. Banki Żywności zaopatrują najbardziej potrzebujących – osoby starsze, chore, bezdomne, bezrobotne, czy samotnych rodziców w niezbędne artykuły spożywcze, które pozwalają na zapewnienie im pełnowartościowych posiłków. W 2018 roku przekazaliśmy 67 tys. ton żywności partnerskim organizacjom charytatywnym.

8 lipca 2025

Najczęstsze powody wyrzucania jedzenia w gospodarstwach domowych

Marnowanie jedzenia to problem, którego często nie dostrzegamy, dopóki nie wyrzucamy do kosza zepsutych produktów lub niezjedzonych resztek. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tak wiele żywności trafia na... czytaj dalej

7 lipca 2025

Beata Ciepła odznaczona przez Prezydenta RP

Z ogromną dumą informujemy, że Beata Ciepła, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności, oraz Marek Borowski, prezes Bank Żywności w Olsztynie, zostali uhonorowani przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności