22 lutego 2023

SUST-AID – projekt wspierający osoby pomagające żywnością

Według badań FAO około 820 milionów ludzi na świecie doświadcza głodu, jednocześnie 113 milionów boryka się z poważnym brakiem bezpieczeństwa żywnościowego. Te dane są bardziej niekorzystne ze względu na konsekwencje pandemii COVID-19. Ponadto, w odniesieniu do danych UE, powszechność braku bezpieczeństwa żywnościowego wzrosła z 9,4 % (2007) do 12,2 % (2011) ze znacznie wyższymi wskaźnikami w Europie Wschodniej, na Cyprze i w Grecji  (FAO, 2019).

Powyższe statystyki przyczyniły się do utworzenia SUST-AID – Environmentally Sustainable Food Aid Programs in Europe. Projekt „Szkolenia z zakresu edukacji zawodowej mające na celu wzmocnienie potencjału i realizacji programu” opracował i koordynuje The Polish Farm Advisory and Training Centre not-for-profit Sp. z o. o. oraz pięć innych organizacji partnerskich w tym: Federacja Polskich Banków Żywnosci, PROLEPSIS Civil Law Non Profit Organization of Preventive Environmental and Occupational Medicine, CARITAS DIOCESANA DE COIMBRA, ISEKI-Food Association, oraz CSI CENTER FOR SOCIAL INNOVATION LTD.

Projekt SUST-AID zajmuje się opracowaniem i oceną programu kształcenia i szkolenia zawodowego dla osób zajmujących się pomocą żywnościową. Uzupełni luki w wiedzy i umiejętnościach oraz odpowie na potrzeby szkoleniowe w obszarze zrównoważonej pomocy żywnościowej.

Główne cele konsorcjum to:

  • zwiększenie potencjału programów pomocy żywnościowej w Europie w celu zapewnienia trwałej pomocy żywnościowej dobrej jakości i maksymalizacji pozytywnego wpływu i włączenia społecznego wrażliwych grup społecznych;
  • promowanie działań zgodnych z Celami Zrównoważonego Rozwoju;
  • podniesienie umiejętności z zakresu żywienia, ekologii i zarządzania wśród personelu i wolontariuszy programów pomocy żywnościowej.

Dodatkowo projekt SUST-AID uwzględnia pilną potrzebę ograniczenia marnowania żywności oraz praktyk zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności, zgodnie z 17 Celami Zrównoważonego Rozwoju (SDGs) wyznaczonymi przez Organizację Narodów Zjednoczonych w ramach dostawy pomocy żywnościowej.

Świadomość konsumencka Polaków powoli rośnie, dlatego sukcesywnie ograniczamy marnowanie żywności. Wpływ na to ma również pogarszająca się sytuacja ekonomiczna, która zmusza nas do zmiany przyzwyczajeń. Zaczęliśmy bardziej świadomie i racjonalnie robić zakupy, co ma wpływ na ograniczanie marnotrawstwa żywności – podkreśla Beata Ciepła, prezes Federacji Polskich Banków Żywności – jednego z partnerów projektu SUST-AID.

Po więcej informacji dotyczących projektu, zapraszamy na stronę SUST-AID https://sustaid-project.eu/pl/strona-glowna/ lub do kontaktu: office@farm-advisory.eu.

16 października 2025

Dwóch na trzech Polaków przyznaje się do marnowania jedzenia – raport Banków Żywności

Już 63% Polaków potwierdza, że zdarza im się marnować żywność. Jedzenie, które każdego roku marnuje się w Polsce mogłoby wyżywić średniej wielkości miasto przez cały rok. Najczęściej do kosza trafia... czytaj dalej

29 września 2025

Na Dzikim Zachodzie jedzenia się nie marnuje. Biedronka i Banki Żywności ruszają z kampanią „Dobra Torba”

Gdzieś pomiędzy półkami Biedronki, tam, gdzie klienci codziennie ruszają na szlak po zakupy, znów pojawia się sprawdzony sprzymierzeniec: Dobra Torba. W siodle tej akcji siedzą Biedronka i Federacja Polskich Banków... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności