22 lutego 2023

SUST-AID – projekt wspierający osoby pomagające żywnością

Według badań FAO około 820 milionów ludzi na świecie doświadcza głodu, jednocześnie 113 milionów boryka się z poważnym brakiem bezpieczeństwa żywnościowego. Te dane są bardziej niekorzystne ze względu na konsekwencje pandemii COVID-19. Ponadto, w odniesieniu do danych UE, powszechność braku bezpieczeństwa żywnościowego wzrosła z 9,4 % (2007) do 12,2 % (2011) ze znacznie wyższymi wskaźnikami w Europie Wschodniej, na Cyprze i w Grecji  (FAO, 2019).

Powyższe statystyki przyczyniły się do utworzenia SUST-AID – Environmentally Sustainable Food Aid Programs in Europe. Projekt „Szkolenia z zakresu edukacji zawodowej mające na celu wzmocnienie potencjału i realizacji programu” opracował i koordynuje The Polish Farm Advisory and Training Centre not-for-profit Sp. z o. o. oraz pięć innych organizacji partnerskich w tym: Federacja Polskich Banków Żywnosci, PROLEPSIS Civil Law Non Profit Organization of Preventive Environmental and Occupational Medicine, CARITAS DIOCESANA DE COIMBRA, ISEKI-Food Association, oraz CSI CENTER FOR SOCIAL INNOVATION LTD.

Projekt SUST-AID zajmuje się opracowaniem i oceną programu kształcenia i szkolenia zawodowego dla osób zajmujących się pomocą żywnościową. Uzupełni luki w wiedzy i umiejętnościach oraz odpowie na potrzeby szkoleniowe w obszarze zrównoważonej pomocy żywnościowej.

Główne cele konsorcjum to:

  • zwiększenie potencjału programów pomocy żywnościowej w Europie w celu zapewnienia trwałej pomocy żywnościowej dobrej jakości i maksymalizacji pozytywnego wpływu i włączenia społecznego wrażliwych grup społecznych;
  • promowanie działań zgodnych z Celami Zrównoważonego Rozwoju;
  • podniesienie umiejętności z zakresu żywienia, ekologii i zarządzania wśród personelu i wolontariuszy programów pomocy żywnościowej.

Dodatkowo projekt SUST-AID uwzględnia pilną potrzebę ograniczenia marnowania żywności oraz praktyk zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności, zgodnie z 17 Celami Zrównoważonego Rozwoju (SDGs) wyznaczonymi przez Organizację Narodów Zjednoczonych w ramach dostawy pomocy żywnościowej.

Świadomość konsumencka Polaków powoli rośnie, dlatego sukcesywnie ograniczamy marnowanie żywności. Wpływ na to ma również pogarszająca się sytuacja ekonomiczna, która zmusza nas do zmiany przyzwyczajeń. Zaczęliśmy bardziej świadomie i racjonalnie robić zakupy, co ma wpływ na ograniczanie marnotrawstwa żywności – podkreśla Beata Ciepła, prezes Federacji Polskich Banków Żywności – jednego z partnerów projektu SUST-AID.

Po więcej informacji dotyczących projektu, zapraszamy na stronę SUST-AID https://sustaid-project.eu/pl/strona-glowna/ lub do kontaktu: office@farm-advisory.eu.

8 lipca 2025

Najczęstsze powody wyrzucania jedzenia w gospodarstwach domowych

Marnowanie jedzenia to problem, którego często nie dostrzegamy, dopóki nie wyrzucamy do kosza zepsutych produktów lub niezjedzonych resztek. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tak wiele żywności trafia na... czytaj dalej

7 lipca 2025

Beata Ciepła odznaczona przez Prezydenta RP

Z ogromną dumą informujemy, że Beata Ciepła, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności, oraz Marek Borowski, prezes Bank Żywności w Olsztynie, zostali uhonorowani przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności