11 października 2021

Światowy Dzień Żywności

15.10.2021 r. z okazji Światowego Dnia Żywności zostanie opublikowany raport Federacji Polskich Banków Żywności „Czy Polacy są gotowi na uratowanie Ziemi”. Tym razem  poruszamy tematy ekologiczne.  Sprawdzamy jakie jest podejście Polaków do  ochrony środowiska.  Czy doniesienia ekspertów, mediów w zakresie zmian klimatycznych przekonują nas do działania. W jakim stopniu jesteśmy w stanie zmienić swoje nawyki i styl życia, aby ratować planetę.

Wyniki raportu będą komentowane przez ekspertów podczas wydarzenia, orgaznizowanegotego dnia przez FPBŻ.  Również będzie omawiany temat ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Zarówno podsumowanie funkcjonowania tego aktu prawnego, jak również zostaną przedstawione postulaty dotyczące zmian w nowelizacji.

Całość wydarzenia będzie transmitowana na profilu FB Banków Żywności 15 go października o godz. 12:00 ej.

Raport będzie można pobrać ze strony internetowej FPBŻ  bankizywnosci.pl/raport-sdz-2021

Organizatorami są Federacja Polskich Banków Żywności oraz Bank Żywności SOS w Warszawie.

Wydarzenie wspierają partnerzy strategiczni: Miasto Warszawa/Kampania „Wiem, co jem”, Winiary, Lidl oraz partnerzy wspierający: Too Good To Go, Restaurant Club.

 

Program wydarzenia: 

12:00  – 12:05 Przywitanie

12:05 – 12:10 Przemówienie przedstawiciela m.st Warszawy

12:10 – 12:20 Prezentacja badań: Czy Polacy są gotowi na ratowanie ziemi ?

12:20 – 12:30 Prezentacja  badań TGTG

12:30 – 13:10 Panel dyskusyjny: Czy jesteśmy gotowi na ratowanie planety ?

13:10 – 13:15 Podsumowanie Zupy Disco

13:15 – 13:45 Panel dyskusyjny: Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności  2.O.

13:45 – 13:55 Projekty Federacji 2021 – jako odpowiedź na wyzwania ekologiczne

– Ekomisja

– Pola aktywności – wsparci organizacji pomocowych ratujących żywność

– 13:55 – 14:00 Zakończenie

27 października 2021

Zdrowy Balans – najlepszą dietą

Oddajemy do Waszych rąk ebook poruszający temat tzw. zdrowego balansu i planowania ciekawych kompozycji kulinarnych zgodnie z zasadą „niczego za dużo”. Znajdziecie w nim inspiracje kulinarne zarówno na ciepłą,... czytaj dalej

15 października 2021

Raport Federacji Polskich Banków Żywności

Beata Ciepła Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności Szanowni Państwo, Zbliżamy się do roku 2030. To data graniczna, do której jako globalne społeczeństwo powinniśmy zrealizować 17 celów... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności