Najczęściej Marnowane Produkty
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Federacja Polskich Banków Żywności zaprasza na bezpłatną konferencję on-line z okazji Światowego Dnia Żywności.
Światowy Dzień Żywności jest obchodzony 16 października. Jego celem jest pogłębianie wiedzy na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem. Z tej okazji Banki Żywności każdego roku przygotowują działania edukacyjne.
Z powodu niewłaściwych metod przechowywania żywności oraz planowania zakupów w polskich gospodarstwach domowych każdego roku marnuje się 3 mln ton żywności! Celem konferencji jest zaprezentowanie porad i wskazówek, które mogą przyczynić się do ograniczenia tej liczby.
Dzięki udziałowi w konferencji będzie można:
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Unia Europejska (UE) stoi przed poważnym wyzwaniem związanym z marnowaniem żywności, jak wynika z raportu Eurostatu. W 2022 roku każdy mieszkaniec UE wyrzucił średnio 132 kg żywności, co łącznie dało 59,2 mln... czytaj dalej
Dowiesz się, jak nie marnować jedzenia oraz w jaki sposób działają Banki Żywności.
Ratujemy żywność i przekazujemy ją potrzebującym.
Zapisz się na newsletter