Najczęściej Marnowane Produkty
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Banki Żywności zapraszają placówki edukacyjne z województwa świętokrzyskiego do udziału w pierwszej Szkolnej Zbiórce Żywności!
W Polsce ponad pół miliona dzieci żyje poniżej progu ubóstwa. Szczególnie trudne mogą być dla nich miesiące wakacyjne, kiedy są pozbawione dostępu do szkolnej stołówki. To mogą być dzieci mieszkające tuż obok nas. Banki Żywności, chcąc zapewnić im dodatkowe wsparcie, organizują na terenie województwa świętokrzyskiego pilotażową Szkolną Zbiórkę Żywności.
W dniach 19-23 maja zachęcamy nauczycieli, uczniów i ich rodziców do organizacji w swojej szkole zbiórki produktów spożywczych z długim terminem ważności, które trafią później do potrzebujących dzieci z regionu. Szczególnie cenne są darowizny, które mają długi termin przydatności do spożycia, takie jak np.: mąka, cukier, olej, dżemy, konserwy, słodycze, soki w kartonikach itp.
Więcej informacji i formularz zgłoszeniowy na stronie: https://bankizywnosci.pl/szkolnazbiorkazywnosci/
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Unia Europejska (UE) stoi przed poważnym wyzwaniem związanym z marnowaniem żywności, jak wynika z raportu Eurostatu. W 2022 roku każdy mieszkaniec UE wyrzucił średnio 132 kg żywności, co łącznie dało 59,2 mln... czytaj dalej
Dowiesz się, jak nie marnować jedzenia oraz w jaki sposób działają Banki Żywności.
Ratujemy żywność i przekazujemy ją potrzebującym.
Zapisz się na newsletter