4 grudnia 2018

Szkoło! Nie marnujesz? Niech dowie się o tym Świat

Banki Żywności w ramach międzynarodowego projektu Strefowa, zachęcają szkoły w Polsce do udziału w konkursie #reducefoodwaste i zgłaszania swoich edukacyjnych inicjatyw związanych z tematem niemarnowania żywności. Termin nadsyłania projektów upływa 18 stycznia 2019 roku. Ogłoszenie listy zwycięzców nastąpi 28 lutego 2019, a nagrodą w konkursie będzie możliwość zaprezentowania swojej inicjatywy na prestiżowej konferencji w Pradze w marcu 2019.

Międzynarodowy  projekt STREFOWA – Strategies to Reduce and Manage Food Waste in Central Europe tworzą partnerzy z 5 krajów Europy Środkowej (Austrii, Czech, Węgier, Włoch i Polski). W jego ramach podejmuje się różnorodne działania mające na celu zredukowanie ilości wytwarzanych odpadów żywnościowych i zagospodarowanie tych, które powstały. Działania te obejmują cały łańcuch przetwarzania żywności od pola do stołu (a więc od rolników po dystrybucję, aż do konsumentów) i mają zróżnicowany charakter – prowadzone są badania pilotażowe, opracowywane wytyczne. Dzięki tym działaniom tworzona jest międzynarodowa sieć współpracy interesariuszy.

Wiele miejsca w programie STREFOWA poświęcone jest akcjom społecznym mającym na celu zaangażowanie ludzi w walkę z marnowaniem żywności.

Celem konkursu jest nagrodzenie najlepszych projektów szkolnych z krajów Europy Centralnej, które podejmują działania na rzecz walki z marnowaniem żywności. Zgłoszenia mogą dotyczyć różnych inicjatyw, które przyczyniają się do ograniczania marnowania żywności. Niezależnie czy chodzi o specjalnie zaprojektowane materiały, czy działania edukacyjne na rzecz upowszechniania wiedzy, wypracowywanie regulacji i zasad w swojej placówce lub może prowadzenie przyszkolnego ogródka ze świeżymi warzywami. To może być każdy rodzaj aktywności.

 

Kalendarium konkursu #reducefoodwaste 2019

Przesyłanie zgłoszeń konkursowych: 1.11.2018 – 18.1.2019

Głosowanie przez Internet : 1.2. – 22 lutego 2014 r

Ogłoszenie zwycięzców: 28.2.2019

Prezentowanie zwycięzców na #reducefoodwaste – Zróbmy zmianę! konferencja w Pradze w marcu 2019 r. (więcej informacji zostanie wkrótce ogłoszonych).

Więcej informacji o programie:

http://www.reducefoodwaste.eu

https://www.facebook.com/reducefoodwaste.eu

 

 

16 października 2020

Ponad 53% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność. Czy pandemia zmieni nasz stosunek do jedzenia?

Bułka, banan, pomidor i serek wiejski. To nie przepis na pożywne śniadanie, ale produkty, które trafiają do kosza w ponad połowie polskich gospodarstw domowych. Banki Żywności wraz z partnerami zbadały, dlaczego... czytaj dalej

12 października 2020

Czy pandemia nauczyła nas szanować jedzenie? Nowe dane o marnowaniu w Polsce

Miliardy ton gazów cieplarnianych, biliony litrów wody, miliony ton metanu… To nie straty powodowane przez fabryki czy kopalnie, a skutki marnowania jedzenia! Z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Żywności,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności