9 października 2019
Tesco uczy dzieci, jak nie marnować żywności!
Już po raz 4. ruszył skierowany do dzieci ogólnopolski program „Od uprawy do potrawy” realizowany przez Tesco Polska. Partnerem merytorycznym programu są Banki Żywności. Tegoroczna edycja skupia się przede wszystkim na problemie marnowania żywności, szczególnie w kontekście postępujących zmian klimatu. Już po raz czwarty, jako partnerzy programu, razem z Tesco, uczymy dzieci, jak nie marnować.
W dobie nasilających się zmian klimatycznych, Tesco podejmuje problem marnowania żywności i wychodzi do uczniów zerówek i klas 1-4 szkół podstawowych w całej Polsce z programem „Od uprawy do potrawy”. Tegoroczna, czwarta z kolei edycja, różni się od poprzednich nową formułą. Naszym zdaniem jest to krok w przód, uwzględniający najbardziej aktualne światowe potrzeby. Czy wiedzieliście, że 13% dzieci w wieku szkolnym marnuje jedzenie regularnie – tzn. przynajmniej raz w tygodniu? Dlaczego?
83% dzieci wyrzuca jedzenie, ponieważ woli sięgnąć po słodycze lub przekąski dostępne w szkolnym sklepiku. 70% nie lubi tego, co dostały na drugie śniadanie. Tak wynika z badania „Przyszłość na talerzu” realizowanego dla Tesco w 2015 roku. Jako Banki Żywności – takie wyniki są dla nas bardzo martwiące.
„Wystarczą proste codzienne obserwacje, aby stwierdzić, że problem nieprawidłowych nawyków żywieniowych dotyka wielu dzieci. Gdy stają przed samodzielnym wyborem, od razu ujawnia się u nich brak edukacji, bo podejmują wtedy wiele nierozważnych decyzji – wybierając niezdrowe posiłki czy wyrzucając zupełnie dobre jedzenie. Dla nas to ogromny problem i zależy nam na skutecznym rozwiązaniu go już u najmłodszych, dlatego już po raz czwarty dołączyliśmy do programu Tesco „Od uprawy do potrawy” – mówi Aleksandra Koper, koordynator projektów edukacji żywieniowej Banków Żywności.
Program oferuje wiele ciekawych aktywności, do których dostęp otrzymuje się od razu po zarejestrowaniu przez stronę internetową. Każdy z uczestniczących w programie nauczycieli może założyć Klub Niemarnowania Żywności, czyli grupę od 3 do 30 uczniów, którzy swoimi działaniami będą w szkole promować ideę niemarnowania żywności i tłumaczyć, z czym związany jest problem wyrzucania jedzenia. Jednym z zadań jest również wskazanie ciekawych pomysłów na ograniczenie tego zjawiska. Według nas to bardzo ważne, aby zmianę zacząć już na etapie zapobiegania.
Dodatkowo „Od uprawy do potrawy” gwarantuje zarejestrowanym nauczycielom darmowe materiały edukacyjne do pobrania, na bazie których będą mogli poprowadzić swoje zajęcia. Seria kreatywnych 19 scenariuszy lekcji i gra planszowa do samodzielnego przygotowania, pozwalają w ciekawy sposób nauczyć się nowych tematów z zakresu zdrowego i racjonalnego odżywiania. Zgodnie z Tesco Polska, jako Banki Żywności stawiamy na edukację! Ułatwiają one uczniom praktyczne wykorzystanie zdobytych umiejętności w przyszłości.
Ponadto, w ramach corocznych obchodów Światowego Dnia Żywności Kluby Niemarnowania Żywności mogą wziąć udział w konkursie „Ratuję, nie marnuję”. Zadanie konkursowe polega na zorganizowaniu w szkole obchodów 16 października i stworzenia relacji z tego dnia. Trzy najlepsze i najbardziej kreatywne wygrają bony pieniężne oraz warsztaty edukacyjne z Edukatorami z Banków Żywności.
Wszystkie niezbędne informacje o Programie „Od uprawy do potrawy” znajdują się na stronie http://www.oduprawydopotrawy.pl/.