25 czerwca 2020

To jeszcze nie koniec. Epidemia trwa, a Banki Żywności wciąż niosą pomoc każdego dnia

Na początku epidemii wszyscy rzuciliśmy się na pomoc. Były zbiórki, wyzwania, grupy wolontariackie w mediach społecznościowych i sporo darowizn rzeczowych. Z biegiem czasu oswoiliśmy koronawirusa, zdjęliśmy maseczki i zapomnieliśmy o tym, że problem wciąż jest aktualny – i to być może bardziej, niż kiedykolwiek.

W kwietniu Banki Żywności uratowały niemal 770 ton żywności. To w większości darowizny od producentów i odbiory żywności ze sklepów, z którymi współpracują banki w całym kraju. Jak mówią przedstawiciele organizacji, to siedmiokrotny wzrost w stosunku do początku roku – w styczniu czy lutym do bankowych magazynów trafiało 110-120 ton żywności. Taki wzrost przekazywanej żywności to efekt hojności, którą wykazali się ludzie i przedsiębiorstwa na początku pandemii. Zjednoczeni przeciw wspólnemu wrogowi pomagaliśmy sobie wzajemnie, sięgając po ukryte wcześniej pokłady życzliwości. Jednak była to chwilowa sytuacja. W maju Banki w całym kraju odebrały już o ponad połowę mniej darowizn – do ich magazynów trafiło wtedy 328 ton jedzenia. Jak będzie w czerwcu? Obecne wyniki wskazują na to, że stopniowo dostaw będzie coraz mniej.

 

–  Cały czas możemy liczyć na wsparcie naszych partnerów, ale nie można nie myśleć o tym, że nad wieloma biznesami w najbliższym czasie również zawisną czarne chmury. Co będzie wtedy z nami, a co najważniejsze – z beneficjentami naszej pomocy? – pyta Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Powoli zapominamy o epidemii, maseczki odłożyliśmy na dno szafy, chętniej wychodzimy na spotkania towarzyskie, część osób wróciła do normalnej pracy stacjonarnej. Przez te pozorną poprawę łatwo zapomnieć, że epidemia wciąż trwa, ludzie trafiają na kwarantannę (wczoraj, tj. 24.06 objętych domową izolacją było aż 92 992 osób), a każdego miesiąca grono osób potrzebujących bezlitośnie się powiększa. Tylko w kwietniu i maju, według danych GUS, w naszym kraju przybyło niemal 102 tys. osób bezrobotnych, a prognozy ekspertów wskazują, że sytuacja będzie się niestety pogarszać

 

– Wielokrotnie mówiliśmy już o tym, że sytuacje kryzysowe z reguły w pierwszej kolejności pogarszają warunki życia osób, które już wcześniej znajdowały się w trudnym położeniu. Tak jest również w przypadku koronawirusa. Osoby starsze, bezdomne czy ludzie zatrudnieni na umowach cywilno-prawnych najmocniej odczuwają skutki pandemii.wyjaśnia Borowski. I dodajeNa bieżąco obserwujemy jak przybywa osób w potrzebie. Odbieramy dużo telefonów z prośbą o pomoc, bo ktoś nagle stracił pracę czy inne źródło utrzymania. Nie mamy jeszcze konkretnych danych dotyczących wzrostu liczby osób korzystających z pomocy Banków Żywności, ale szacujemy że miesięcznie to dodatkowo około kilkudziesięciu  tysięcy osób w skali kraju.

Co więcej – same darowizny żywnościowe nie rozwiążą problemu Banków Żywności. Nieustającym wyzwaniem jest przecież także zapewnienie środków na obsługę magazynów czy transport żywności.

– W dalszym ciągu potrzebujemy żywności i pieniędzy na transport, żeby ją odbierać i przekazywać. Paliwo, opłaty za magazyny, utrzymanie chłodni, czasem pensja kierowcy – to wszystko kosztuje. Środki na ratowanie jedzenie są nam niezbędne, żeby pomóc wszystkim, którzy tego potrzebują. –podsumowuje prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Obecna fala zachorowań jeszcze się nie skończyła, a wirusolodzy przewidują, że jesienią COVID-19 wróci ze zdwojoną siłą. Ile osób wtedy będzie potrzebowało wsparcia Banków Żywności?

29 września 2020

Marnowanie 1/3 nie ma sensu! Czyli co wspólnego mają Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia i przepis na pyszną tartę galette?

Dziś, po raz pierwszy w historii obchodzimy ustanowiony przez ONZ Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia! To jedno z działań podjętych przez organizację w celu zwiększenia świadomości klimatycznych konsekwencji... czytaj dalej

8 września 2020

⅓ jedzenia się marnuje. Uratuj ją! Too Good To Go wraz z partnerami startuje z edukacyjną kampanią przeciwdziałającą marnowaniu jedzenia i zmianom klimatycznym

To nie przypadek, że na tej kreacji ⅓ jest wydarta. Na przykładzie tego plakatu chcemy pokazać, jak to wygląda w praktyce. Aż 1/3 całej wyprodukowanej na świecie idealnie świeżej i pysznej żywności nigdy nie... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności