Najczęściej Marnowane Produkty
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Marka Tyskie Kompanii Piwowarskiej została partnerem Federacji Polskich Banków Żywności i dokonała darowizny na rzecz realizowania misji świadczenia bezpłatnej pomocy żywnościowej osobom potrzebującym. Wsparcie finansowe umożliwi Bankom Żywności przekazanie żywności, która może posłużyć do przygotowania 5 000 000 posiłków przez osoby potrzebujące. Produkty o krótkim terminie przydatności do spożycia zostaną uratowane przed zmarnowaniem i odebrane ze sklepów oraz od producentów.
– Święta to szczególny okres dla Banków Żywności. Oprócz darmowej pomocy chcemy zapewnić naszym podopiecznym także radość i możliwość spędzenia rodzinnych świąt przy pełnym stole. W tym czasie każdy wyraz solidarności i wsparcia społecznego jest dla nas bezcenny i ułatwia realizowanie tej misji – mówi Beata Ciepła, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
Jak wynika z raportu “Niedożywienie i głód w Polsce” nawet 80% odbiorców pomocy żywnościowej w ciągu ostatniego roku odczuwało głód. Dlatego każde dodatkowe wsparcie, które może posłużyć do zwiększania ilości przekazywanej żywności, jest bezcenne.
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Unia Europejska (UE) stoi przed poważnym wyzwaniem związanym z marnowaniem żywności, jak wynika z raportu Eurostatu. W 2022 roku każdy mieszkaniec UE wyrzucił średnio 132 kg żywności, co łącznie dało 59,2 mln... czytaj dalej
Dowiesz się, jak nie marnować jedzenia oraz w jaki sposób działają Banki Żywności.
Ratujemy żywność i przekazujemy ją potrzebującym.
Zapisz się na newsletter