Najczęściej Marnowane Produkty
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Rada Działalności Pożytku Publicznego przyjęła uchwałę w sprawie projektu ustawy o przeciwdziałaniu zagrożeniom przestępczością na tle seksualnym i ochronie małoletnich, w której znalazły się kluczowe rekomendacje zgłaszane przez Banki Żywności. Organizacja, dzięki swojemu doświadczeniu w pracy z wolontariuszami, zwróciła uwagę m.in. na potrzebę doprecyzowania definicji ustawowych, uproszczenia procedur dla wolontariatu akcyjnego oraz wprowadzenia zwolnień z opłat za zaświadczenia z Krajowego Rejestru Karnego.
Dzięki aktywnemu udziałowi Banków Żywności uchwała RDPP lepiej odpowiada na realne wyzwania organizacji pozarządowych. Proponowane zmiany mają nie tylko zwiększyć bezpieczeństwo dzieci i młodzieży, ale także ułatwić NGO realizację działań społecznych, eliminując nadmierne obciążenia biurokratyczne i dostosowując przepisy do specyfiki pracy wolontariackiej.
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Unia Europejska (UE) stoi przed poważnym wyzwaniem związanym z marnowaniem żywności, jak wynika z raportu Eurostatu. W 2022 roku każdy mieszkaniec UE wyrzucił średnio 132 kg żywności, co łącznie dało 59,2 mln... czytaj dalej
Dowiesz się, jak nie marnować jedzenia oraz w jaki sposób działają Banki Żywności.
Ratujemy żywność i przekazujemy ją potrzebującym.
Zapisz się na newsletter