11 grudnia 2018

Udział Pary Prezydenckiej w 22. Świątecznej Zbiórce Żywności

10.12 Para Prezydencka, podobnie jak w latach poprzednich, włączyła się w Świąteczną Zbiórkę Żywności Banków Żywności w charakterze wolontariuszy. Gospodarzem tegorocznej akcji była Fundacja Kolos – organizacja partnerska Banku Żywności SOS w Warszawie. Podczas zbiórki w dniach 30.11 – 01.12 w całej Polsce zebrano ponad 740 ton produktów, które zostały posortowane i spakowane, a obecnie są wydawane potrzebującym.

Dzięki tegorocznej świątecznej zbiórce oraz zaangażowaniu wielu Polaków, realne stanie się przygotowanie ok 1,5 miliona świątecznych posiłków dla najbardziej potrzebujących. Za tę aktywność i pomoc wolontariuszy oraz osób, wspierających zbiórkę, podziękował Prezes Federacji Polskich Banków Żywności, Marek Borowski. Do podziękowań dołączyła się również Para Prezydencka.

Prezydent Andrzej Duda podkreślił istotę wielkiego dzieła, jakim są Banki Żywności, zapoczątkowanego przez Jacka Kuronia.

Wielu ludzi składa się na to, aby zasilać banki żywności, za co jesteśmy ogromnie wdzięczni, bo to są dary serca bardzo potrzebne tym, którym żyje się trudniej. Bardzo dziękuję za każdą formę udziału w tej akcjipowiedział Prezydent Andrzej Duda.

Prezes Federacji Polskich Banków Żywności, Marek Borowski, przypomniał, że paczki świąteczne, jak co roku będą przez Banki Żywności uzupełniane również o inne produkty świeże jak warzywa, owoce czy nabiał, pozyskane w ramach swojej codziennej działalności od producentów i ze sklepów.

Prezes zaapelował także o wsparcie dla Banków w ramach prowadzonej kampanii „Stoliczku, nakryj się!”, której celem jest zbiórka pieniędzy na całoroczną działalność Banków. Choć żywność pozyskiwana jest za darmo, to sporym ograniczeniem dla organizacji są koszty transportu i magazynowania. Banki można wesprzeć poprzez stronę https://bankizywnosci.pl/przekaz-darowizne/ Każda złotówka to możliwość przekazania aż 16 posiłków do najbardziej potrzebujących.

16 października 2020

Ponad 53% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność. Czy pandemia zmieni nasz stosunek do jedzenia?

Bułka, banan, pomidor i serek wiejski. To nie przepis na pożywne śniadanie, ale produkty, które trafiają do kosza w ponad połowie polskich gospodarstw domowych. Banki Żywności wraz z partnerami zbadały, dlaczego... czytaj dalej

12 października 2020

Czy pandemia nauczyła nas szanować jedzenie? Nowe dane o marnowaniu w Polsce

Miliardy ton gazów cieplarnianych, biliony litrów wody, miliony ton metanu… To nie straty powodowane przez fabryki czy kopalnie, a skutki marnowania jedzenia! Z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Żywności,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności